Stappen voor milieuvriendelijke Noordzee–visserij
Het ministerie van Landbouw en de visserijsector gaan samen werken aan een milieuvriendelijker kottervisserij. Dit deel van de Nederlandse vissers, dat voornamelijk op tong en schol vist op de Noordzee, zal daarbij zelf meer verantwoordelijkheid dragen voor het toezicht op de naleving van de regels door collega–vissers.
De vissers zorgen nu zelf al onder meer voor de onderlinge verdeling van de visquota, de hoeveelheid vis die jaarlijks van Europa mag worden gevangen. De verklaring voor een milieuvriendelijker visserij, die minister Veerman van Landbouw dinsdag met het Productschap Vis, de Federatie van Visserijverenigingen en de Nederlandse Vissersbond ondertekenden, moet volgens een woordvoerder van het ministerie als een vervolg daarop worden gezien.
Bij de laatste vaststelling van de (Europese) visquota in december, bleek dat de hoeveelheid vis die opgevist en aan de wal mag worden gebracht, verder omlaag moet. De woordvoerder van het ministerie stelt dat de geconstateerde ’dramatische’ stand van onder meer tong en schol mede aanleiding is geweest voor de huidige overeenkomst tussen Veerman en de vissers.
In de verklaring legt de minister vast dat hij zich in Nederland en daarbuiten, vooral in Europa, sterk zal maken voor het opzetten en behouden van een milieuvriendelijke visserij. Een „gelijkwaardig niveau van controle" binnen Europa hoort daar wat Veerman betreft bij.
De visserijsector heeft met de verklaring beloofd, in samenspraak met wetenschappers en biologen en maatschappelijke organisaties, te werken naar een milieuvriendelijke kottervisserij. Dat is de zogenoemde boomkorvisserij op voornamelijk de Noordzee. Daarbij zal de sector er zelf op toezien dat vissers zich houden aan bijvoorbeeld de wettelijke regels van het motorvermogen aan boord van de schepen en geen netten met te kleine mazen gebruiken. Dat voorkomt dat de kleine, jonge vissen te vroeg uit de zee worden opgevist.
Milieuorganisatie Greenpeace juicht de gemaakte afspraken toe, maar vindt dat het ministerie en de visserijsector best wat stappen verder mogen gaan. Volgens een woordvoerder van de organisatie is de boomkor ’een van de meest schadelijke’ vismanieren en zou de sector zich daarom moeten richten op de ontwikkeling van een geheel andere visserijmethode. Daarnaast halen de Nederlandse vissers simpelweg te veel vis uit de zee. De enige oplossing daarvoor is volgens Greenpeace dat de vloot kleiner wordt.