Christendom in Indonesië groeit, maar heeft het moeilijk
BARNEVELD. Het christendom in Indonesië heeft het moeilijk, maar het groeit. Die boodschap bracht Utomo Iman Santosa dinsdag in Barneveld.
Santosa, verantwoordelijk voor het werk van Trans World Radio (TWR) in Zuidoost-Azië, sprak dinsdag tijdens de open dag van TWR. Bezoekers konden kennismaken met het werk van TWR, er was gelegenheid om een eigen radioprogramma te maken en om een Pakistaans liedje te leren zingen. Hoofdbestanddeel vormden de diverse workshops.
Een daarvan werd geleid door Santosa. Hij begon met het uitleggen van de penibele situatie van christenen in Indonesië. In dat land is de islam dominant. Ongeveer 13 procent van de bevolking noemt zich christen. In de provincie Atjeh zijn vorig jaar zeventig kerken in brand gestoken en komt er geen toestemming voor de bouw van nieuwe kerken, omdat ze te dicht bij een moskee zouden staan. Wel verrijzen er moskeeën op plaatsen waar dat vroeger niet denkbaar was.
Op het overwegend christelijke eiland Papoea wordt een grote moskee gebouwd, terwijl er niet veel moslims zijn. De overheid geeft steun aan de komst van in totaal 1 miljoen moslims naar Papoea en de Molukken, aldus Santosa.
TWR heeft het in deze situatie ook moeilijk, zei de radioman. Sommige radiostations zijn gestopt met uitzenden voor de christelijke organisatie, uit angst dat hun gebouw plat gebrand wordt. Dat gevaar is niet denkbeeldig, zeker niet als er –wat ook is gebeurd– stenen door de ruiten gaan, aldus Santosa.
Als er tijdens een uitzending van TWR in Atjeh een psalm gelezen wordt, vermelden medewerkers er niet bij dat de tekst uit de Bijbel komt, maar dat het gaat om belangrijke wijsheid uit het verleden. „We zijn niet bang, maar we willen dat de christenen die de boodschap uitzenden, veilig zijn”, stelde Santosa.
TWR heeft in Indonesië te maken met negatieve beeldvorming rond christenen, aldus Santosa. „Moslims kijken de Amerikanen erop aan dat ze het Midden-Oosten binnengevallen zijn. Amerikanen zijn christen, en in de ogen van Indonesische moslims zijn ook andere christenen slecht.”
Mede om die beeldvorming bij te stellen is TWR in Indonesië bezig met hulpprogramma’s. „We willen de mensen laten zien dat we van hen houden.”
Santosa citeerde hartverwarmende reacties op de uitzendingen. Ene pastor Eddy schreef dat de overheid in een overwegend christelijk gebied vijf keer per dag de gebedsoproep liet klinken. Hij besloot daarop om de radio met de uitzendingen van TWR zo hard aan te zetten dat het hele dorp het kon horen. Hij kreeg heel wat positieve reacties. Een ander deelde mee dat hij christen was geworden en dat hij zonder het te weten de radio zo hard had staan dat de buren meeluisterden. Ze zijn ook christen geworden.
Santosa vertelde over een islamitische website die recent vermeldde dat het aantal moslims in Indonesië jaarlijks met 2 miljoen daalt. Het aandeel moslims was, volgens de site, in 1950 ongeveer 99 procent en is gedaald naar 73 procent. Santosa vermeldde dat een moslimleider en zijn familie, mede door het luisteren naar TWR, christen waren geworden. „Misschien hebben we een rol gespeeld.”
Lage opkomst voor Vlaamse Bijbeldag
De Vlaamse Bijbeldag, die dit jaar op 30 april werd gehouden, kende een dramatisch lage opkomst, vertelde Joost Bastiaans dinsdag tijdens de open dag van Trans World Radio in Barneveld. Kwamen er in 2015 nog ongeveer 500 mensen naar de bijeenkomst, vorige week waren dat er maar 200. En dat terwijl het een jubileum betrof: de Bijbeldag bestaat zeventig jaar.
Op de Bijbeldag zijn christenen uit diverse protestants-evangelische kerken in België bijeen in Antwerpen.
Bastiaans gaf dinsdag aan dat het evangeliseren onder Belgen in het algemeen vrij moeilijk is.
TWR begon enige jaren geleden in België met uitzendingen.