Herdenkingsboek over ruim 75 jaar gereformeerde gemeente te Goudswaard
Oefenaar M. Remijn kwam in Goudswaard preken. Bram Verrijp kon er goed naar luisteren. Midden onder de preek stond hij op en zei: „Nét waar, man! Nét waar!”
Een gebeurtenis uit de geschiedenis van de gereformeerde gemeente in Goudswaard, die een boekje publiceerde vanwege haar 75-jarig bestaan.
Eben-Haëzer, staat er boven de ingang van de kerk onder aan de Molendijk. Aan de overkant bevindt zich de boerderij van de gebroeders Schelling. Hun grootvader was de eerste ouderling van de gemeente, en hij las preken op de zolder van zijn schuur. Ouderling Schelling schonk een stuk grond voor de kerkbouw. Daardoor kwam het bedehuis een eind buiten het dorp te staan. Inmiddels is Goudswaard bijna om de kerk heen gegroeid; ernaast, en erachter. Aan de andere kant blijft het zicht op het weidse polderland bewaard.
Een rij foto’s in de vergaderzaal laat zien dat het kerkgebouw bij de ingebruikname in 1928 kleiner was dan nu. Krap veertig jaar later werd er aan de achterkant een travee toegevoegd, en daarachter werd een zaal gebouwd. Het is aan kleurverschil in de buitenmuur te zien.
De huidige vergaderzaal en consistoriekamer dateren uit 1987. De zonen van oprichter P. Schelling schonken daarvoor opnieuw grond. Daarop zou ook een pastorie gebouwd kunnen worden. Dat is echter nog niet gebeurd. De gemeente heeft maar één keer een predikant gehad: het portret van ds. H. Hofman sr. hangt in de consistoriekamer aan de muur. Hij vertrok na tweeënhalf jaar, en nu is Goudswaard alweer 41 jaar vacant.
Mannen- en vrouwenbanken
De kerkzaal werd in 1996 gerenoveerd. Twee rijen banken staan er nu. „Dat waren er drie”, zegt ouderling A. C. Visser. „Vroeger zaten de mannen aan weerszijden in korte bankjes, de vrouwen in het bredere middenvak. Zoals dat in veel kerken het geval was, vanuit de gedachte dat de mannen de vrouwen beschermen. Je kon daarvan nog iets zien toen ik hier in 1979 kwam.”
De gepensioneerde basisschooldirecteur staat inmiddels 43 jaar in het ambt, eerst in Zuid-Beijerland en Veen, en sinds 1980 in Goudswaard. „Van oudere gemeenteleden hoorde ik over Gods kinderen, hier in het dorp, en ook langs de Oudedijk woonden er veel.”
Herinneringen aan hen legde Vissers echtgenote vast in het herdenkingsboek ”Kerkje aan de dijk”, dat ze na het 75-jarig jubileum van de gemeente in 2012 begon te schrijven. „Ik wilde laten zien hoe de mensen hier leefden, en hoe ze met elkaar over de Heere en Zijn dienst spraken.” Het werd een gevarieerd boekje waarin historische hoofdstukken worden afgewisseld met interviews, preken en bijlagen.
Gordijn
Ds. A. van Dijke uit Nieuw-Beijerland legde in 1928 de eerste steen en nam de kerk ook in gebruik. Hij overleed in 1936 tijdens een reis naar Amerika. Daarom kwam ds. J. D. Barth uit Dordrecht de gemeente op 28 juli 1937 institueren.
Het Ernst Leeflangorgel dateert uit 1978. De kansel eronder is via de achterkant toegankelijk. „Ooit was er een student die het gordijn niet opzijschoof, maar eronderdoor kroop.”
Op het hoogtepunt was het ledental van de gemeente bijna 300. Het stabiliseerde zich later rond de 230. „Er werden in Goudswaard jarenlang geen huizen gebouwd. Dat is gelukkig veranderd.” Het aantal zitplaatsen in de kerk is verkleind tot 220 doordat de banken ruimer zijn opgezet en het podium en de hal zijn vergroot.
Corien Visser kwam als leerkracht naar het dorp in de Hoeksche Waard, vanuit de veel grotere gemeente in Dirksland. „Mijn eerste indruk was: Wat gaat het er hier gemoedelijk aan toe.” „Goudswaard is een eenvoudige, behoudende gemeente”, zegt haar man. „Daar geeft dit boek een beeld van.”
Jubileumboek overhandigd aan jubilaris
Het fraai uitgegeven herdenkingsboek ”Kerkje aan de dijk” (127 pag.), samengesteld door C. W. Visser-Bosland, is voor € 10 exclusief verzendkosten te bestellen bij ouderling T. C. van Kralingen (0186-693057; kralingentc@kliksafe.nl).
Het eerste exemplaar werd op 13 februari overhandigd aan ouderling S. van Steensel, in de jaren 1970-1972 en sinds het vertrek van ds. H. Hofman sr. in 1975 voorzitter van de kerkenraad. Dat gebeurde voorafgaand aan de herdenking van Van Steensels 50-jarig ambtsjubileum.
Over de oprichters van de gemeente in de Hoeksche Waard verscheen in 2011 het boek ”Banden die niet breken. Kerkelijk en geestelijk leven rond vader Schelling en zijn zonen”.
Lees ook:
Les uit het ongeval: ambtsdrager vol tekort, interview met ouderling S. van Steensel in Reformatorisch Dagblad (8 februari 2016)
Gg Goudswaard 75 jaar (Reformatorisch Dagblad, 25-09-2012)
Ger. Gem. Goudswaard : Orgelnieuws (Reformatorisch Dagblad, 23-09-1978)
Veertig jaar zelfstandige Geref. Gem. Goudswaard (Reformatorisch Dagblad, 14-07-1977)
Kort verslag afscheidsdienst ds. H. Hofman te Goudswaard (De Saambinder, 06-03-1975)
Intrede van kand. H. Hofman (Reformatorisch Dagblad, 10-08-1972)
Ingebruikname kerkgebouw door ds. A. van Dijke (De Saambinder, 27-12-1928)