Kerk & religie

Vooral Franse en Spaanse kerken vaak doelwit dieven en vandalen

Vooral Franse en Spaanse kerken zijn vorig jaar getroffen door vandalisme, diefstal en brandstichting. Vanuit Nederland zijn geen delicten gemeld.

Redactie kerk
3 May 2016 14:37Gewijzigd op 16 November 2020 03:18
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat blijkt uit een dinsdag vrijgegeven inventarisatie van The Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe in Wenen. De organisatie verzamelde 161 gevallen van haat en geweld tegen christenen of christelijke gebouwen/organisaties.

Beelden in of bij rooms-katholieke kerken in Zuid-Europa zijn regelmatig het doelwit van vandalen en dieven, zo toont het overzicht. Mogelijk speelt daarbij mee dat kerken in landen als Frankrijk, Italië en Spanje vaak open zijn voor het publiek. Het leeuwendeel van de meldingen in het rapport komt uit Frankrijk: 55 van de 161. Ook verschillende Franse begraafplaatsen liepen schade op.

Verschillende voorvallen zijn ook verbonden aan de vluchtelingenstroom die vorig jaar Europa binnenkwam. Zo werd in een vluchtelingenkamp in Frankrijk een christen met messteken gedood. In Zweden was een poging tot moord op een christen in een kamp. In Duitsland waren christenen het slachtoffer van incidenten in vluchtelingenkampen. In Zweden vond twee keer een aanslag plaats op het kantoor van de Assyriërs in het land.

Het rapport meldt ook een paar vernielingen in Oekraïense kerken en de moord op twee orthodoxe religieuzen in het land. In Italië vielen een Palestijn en een Tunesiër vorig jaar twee agenten aan die een kerk in Rome bewaakten. In Engeland werd een zich tot het christendom bekeerde moslim aangevallen bij diens woning. In Zweden werd in 2015 een Lutherse kerk in brand gezet. Hetzelfde gebeurde in Duitsland.

In de inventarisatie zijn ook enkele incidenten rond prolife-demonstratie opgetekend. Zo probeerden demonstranten in Duitsland een ”Mars voor het leven” tegen te houden. In Zwitserland raakte een bureau van een kerkelijke gemeente die een pro-lifebijeenkomst steunde, beschadigd.

In de inventarisatie zijn ook enkele digitale aanvallen, zoals een poging tot hacken van de site van het Vaticaan te vinden.

Zwitserland, Ierland, Albanië en Polen zijn landen die maar een enkele keer genoemd worden.

De inventarisatie gaat deel uitmaken van een rapport van het Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR)–onderdeel van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)–, dat in november een overzicht geeft van alle uitingen van haat en geweld in Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer