Recordaantal Egyptische kopten op pelgrimage naar Jeruzalem
CAÏRO. Steeds meer Egyptische kopten bezoeken als pelgrim het Heilige Land. Al ligt het gevoelig in Egypte, toch reisden duizenden koptische christenen voor het orthodoxe paasfeest –afgelopen zondag– naar Jeruzalem.
Onder christenen in de Arabische wereld speelt jaarlijks de vraag of het toegestaan is om gedurende de paasperiode de voor christenen belangrijke plaatsen in Jeruzalem te bezoeken.
Nergens is dit probleem groter dan in Egypte, waar de in 2012 overleden koptische paus Shenouda III zijn gelovigen officieel heeft verboden om naar Jeruzalem op pelgrimage te gaan. Van pelgrimage kan volgens Shenouda pas sprake zijn na de „bevrijding” van Jeruzalem van alle geweld.
In het Midden-Oosten genieten kerkelijke gezagsdragers traditioneel veel aanzien onder hun gelovigen. Maar het snel stijgende aantal koptische pelgrims naar Jeruzalem lijkt erop te wijzen dat gelovigen hierbij steeds meer een individuele afweging maken en het advies van hun voormalige paus om niet te gaan naast zich neerleggen.
In grote delen van het Midden-Oosten werd afgelopen zondag Pasen gevierd, overeenkomstig de orthodoxe kalender. De Egyptische krant al-Watan voorspelde een paar weken geleden dat er dit jaar meer dan 6000 Egyptische kopten ter gelegenheid van het paasfeest naar Jeruzalem zouden reizen, begeleid door hun geestelijke leiders. Vergeleken met het jaar daarvoor zou het aantal pelgrims naar Israël in 2015 verdubbeld zijn.
Geen kinderen
De Egyptische autoriteiten hebben een aantal beperkingen opgelegd bij pelgrimage. Koptische christenen dienen minstens 37 jaar oud te zijn en hun verblijf in Israël mag niet langer duren dan tien dagen.
De eerste beperking maakt het onmogelijk voor jonge koptische gezinnen om met hun kinderen de pelgrimage te maken. De belangstelling was dit jaar zo overweldigend dat Air Sinai een speciale luchtbrug geopend heeft tussen de vliegvelden van Caïro en Tel Aviv.
Heimelijke wapenopslag
Koptische pelgrimage naar het Israël ligt gevoelig in Egypte. Radicale salafisten beschuldigden de koptische kerk in het verleden van heimelijke opslag van Israëlische wapens in haar kerken en kloosters.
De huidige koptische paus, Tawadros II, veroorzaakte eind vorig jaar opschudding door zelf naar Jeruzalem te reizen, al was dat om de begrafenis van een koptische bisschop bij te wonen.
Sindsdien heeft paus Tawadros tegenstrijdige dingen gezegd over het wel of niet op pelgrimage gaan naar Israël. Zo wees hij er bijvoorbeeld op dat dit religieuze toerisme goed is voor de Palestijnse economie.