„Bedrijven nauw betrokken bij TTIP”
AMSTERDAM (ANP). Onderhandelaars voor het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie TTIP leggen hun oor vaak te luister bij vertegenwoordigers van bedrijven. Dat beeld komt naar voren uit gelekte en door Greenpeace naar buiten gebrachte documenten over de onderhandelingen.
Van de voorlopige tekst van het akkoord zijn dertien van de zeventien hoofdstukken naar buiten gebracht. Daarnaast gaat het om een interne memo van Europese zijde over de voortgang van de onderhandelingen. Daarin wordt meerdere keren gemeld dat voor voortzetting van gesprekken over een onderwerp ruggespraak moet worden gehouden met branchevertegenwoordigers.
De VS wilden bijvoorbeeld eerst met de eigen chemische industrie overleggen voordat een standpunt kon worden ingenomen over een voorstel van de EU over markttoegang voor niet aan de landbouw gerelateerde goederen. Dat geldt ook voor een voorstel over elektrotechnische standaarden. Daarover wilden de VS ook eerst met de branche spreken.
Greenpeace meldde zondag al, voor publicatie van de uitgelekte stukken, dat de vrees bestaat dat private partijen invloed uitoefenen op regelgeving. Dat zou volgens de milieuorganisatie ten koste gaan van maatschappelijke belangen en vooral ten goede komen aan grote bedrijven met een goedgevulde lobbykas.
Eurocommissaris Cecilia Malmström zei maandag in een reactie op de gelekte stukken dat de industrie inderdaad toegang heeft tot de onderhandelaars, maar volgens haar niet meer dan andere partijen zoals vakbonden, consumentengroepen en milieuorganisatie.
Verschillende belangenorganisaties roepen minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen in een gezamenlijke reactie op duidelijkheid te eisen van de Europese Commissie over de rol van bedrijven bij de TTIP-onderhandelingen. Onder meer Milieudefensie, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Greenpeace en Foodwatch maken zich daar zorgen over en willen weten wat de gevolgen zijn voor het milieu, dierenwelzijn, voedselstandaarden en de Nederlandse en Europese rechtsstaat.