Rode Kruis en AzG: Toestand Aleppo ondraaglijk
ALEPPO. „De toestand is er ondraaglijk geworden.” Met deze woorden motiveerde een inwoner van de Syrische stad Aleppo afgelopen weekend zijn vlucht uit de stad. Alsof hij zich moest verontschuldigen voor zijn vertrek uit een stad die dagelijks wordt bestookt.
Beelden van huilende mannen die bij puinhopen hun eronder bedolven vrouw en kinderen proberen te vinden. Het geluid van loeiende sirenes en ambulances. Ze gingen de afgelopen dagen de wereld over. Zulke beelden beginnen alweer bijna gewoon te worden voor wie ze dagelijks ziet. Wat moet er nog meer gebeuren om de verschrikkelijke toestand in de Noord-Syrische stad Aleppo onder de aandacht te krijgen?
Misschien was dat het bombardement op het al-Quds-kinderziekenhuis in Oost-Aleppo. Donderdagavond vond kinderarts Muhammed Wassim Moaz de dood toen hij een dienst draaide in het ziekenhuis. Hij was een van de vijftig doden die daar vielen.
„De luchtaanval op het Aleppo-ziekenhuis moet een wake-upcall zijn voor de Verenigde Naties. Die moeten in actie komen”, aldus het Internationale Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen in een gezamenlijk opinieartikel in The Guardian van vrijdag. De schrijvers signaleren een gruwelijke trend wereldwijd: in Syrië, Afghanistan, Zuid-Sudan, Oekraïne en de Centraal-Afrikaanse Republiek worden ambulances, klinieken en medisch personeel aangevallen, beschoten, gebombardeerd, geplunderd of verbrand.” De schrijvers meldden dat er tussen 2012 en 2104 in 11 landen bijna 2400 aanvallen zijn geteld die tegen ziekenhuizen, gezondheidwerkers en patiënten waren gericht.
In Aleppo weten ze er alles van. De Syrische stad wordt sinds negen dagen geteisterd door zware bombardementen van de kant van het Syrische leger, die weer worden beantwoord met hevige artilleriebeschietingen door rebellen. Vrijdag kwamen de VS en Rusland een „regime van stilte” overeen voor de hoofdstad Damascus en de provincie Latakia. Die wapenstilstand geldt echter niet voor Aleppo. De stad is voor de Syrische president Assad van strategisch belang. Hij wil de partijen bij het vredesoverleg in Genève voor een voldongen feit plaatsen door Aleppo geheel in handen te krijgen. Met de twee grote steden Damascus en Aleppo in zijn bezit, kan hij aan de overlegtafel gewicht in de schaal leggen.
Burgers in de stad zijn van deze strategie de dupe. De balans van afgelopen week: 246 doden. Meer dan dertig luchtaanvallen van de Syrische luchtmacht en talloze artilleriebeschietingen. Vier ziekenhuizen in de stad liggen inmiddels in puin.
Zaterdag sloegen weer tientallen mensen op de vlucht en verlieten het door rebellen bezette deel van Aleppo. Anderen sloten zich op in hun huizen om het einde van de bommenregens af te wachten.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kerry, zei zaterdag dat het einde van het geweld in Aleppo de hoogste prioriteit heeft. Hij benadrukte dat er wordt gewerkt aan „speciale acties” om het oplaaiende geweld te verminderen.