Binnenland

Telefoontaps centraal in voorkenniszaak

Afgeluisterde telefoongesprekken stonden maandag centraal in de voorkenniszaak rond de overname van zakenbank Kempen & Co. Vader en zoon B. kochten in mei 2001 kort voor een openbaar bod op de bank door het Frans-Belgische Dexia honderden aandelen. Justitie beweert dat dat gebeurde na een tip van een dochter die getrouwd is met een directeur van Kempen.

ANP
6 April 2004 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

Volgens het openbaar ministerie hoorde dochter A. B. (38) via haar echtgenoot van de overname. Een dag ervoor belde zijn baas hem op zijn vakantieadres in Spanje om te vertellen dat Kempen zou worden overgenomen. De vrouw van de Kempen-directeur verklaarde maandag delen van het gesprek te hebben opgevangen. „Ik hoorde flarden over een overname van Kempen.”

Ze ontkende echter daar ooit met haar familie over te hebben gesproken. „Ik bel in Nederland dagelijks met mijn ouders, vanuit Spanje was dat om de paar dagen. Dan ging het alleen over de kinderen, de honden en het zwembad”, aldus een zeer geëmotioneerde verdachte.

Het komt in voorkenniszaken nauwelijks voor dat de tipgever voor de rechter komt. In de meeste zaken komen alleen diegenen voor de rechter die hebben gehandeld met voorwetenschap. Justitie vervolgt alleen de vrouw van de bankdirecteur, de man zelf staat niet terecht.

Vader L. B. (62) zou dinsdag voor de rechter verschijnen. Ook zou officier van justitie J. Tonino dan zijn eis formuleren tegen het drietal. Het OM heeft al wel laten weten de koerswinsten terug te vorderen. Zoon W. B. (39) moet volgens justitie ruim 4100 euro betalen, zijn vader ruim 170.000 euro.

Het OM liet maandag in de rechtbank afgeluisterde telefoongesprekken horen tussen de dochter en haar echtgenoot, nadat de FIOD en de politie de betrokkenen hadden aangehouden en verhoord. „Ik vind het zo erg wat ik heb gedaan… het is mijn schuld”, riep de dochter toen geschrokken over de telefoon toen haar man haar belde over zijn verhoor. „Ik heb jou schade berokkend.”

De vrouw verklaarde de uitspraken te hebben gedaan uit schuldgevoel, omdat zij naar eigen zeggen de schakel is tussen haar verdachte familie en haar echtgenoot. „Ik heb niets verkeerd gedaan.”

Het gesprek riep vragen op van de rechtbank, aangezien in een eerder contact de dochter uit angst om afgeluisterd te worden haar man liet terugbellen naar de telefoon van de buren vanuit een telefooncel. De suggestie van de rechter dat het paar wellicht met opzet via de afgeluisterde lijn de schuld bij de vrouw wilde leggen om de carrière van de man niet te schaden, wees zij echter van de hand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer