Kerk & religie

Thorarol veroorzaakt problemen in Jemen

JERUZALEM. Nadat een groep Joden bij hun vlucht uit Jemen onlangs een 600 jaar oude Thorarol meenam, hebben 67 nog overgebleven Joden het in het door oorlog geteisterde land extra moeilijk gekregen.

Martin Janssen
30 April 2016 08:18Gewijzigd op 16 November 2020 03:14
Een Jemenitische-joodse man komt aan in Israël (archiefbeeld, 22 maart 2016). beeld AFP
Een Jemenitische-joodse man komt aan in Israël (archiefbeeld, 22 maart 2016). beeld AFP

Het Joods Agentschap bracht op 21 maart 19 Jemenitische Joden naar Israël tijdens een geheime operatie. Hun aankomst in het Beloofde Land kon rekenen op veel media-aandacht. Met name de Joodse rabbi uit de stad Raydah in Jemen stond in de belangstelling. Hij bracht een Thorarol mee van 600 jaar oud. Op diverse foto’s is te zien hoe president Netanyahu deze rol vasthield.

In Jemen had het bericht over de meegenomen Thorarol direct gevolgen voor de 67 joden die hier nog steeds woonden – eerdere berichten dat de 19 Joden de laatsten van de Joods-Jemenitische gemeenschap waren, klopten dus niet.

Smokkel

Yahia Youssef Yaish, de rabbi van de kleine Joodse gemeenschap in de hoofdstad Sana, werd onmiddelijk gearresteerd door de Hutu-rebellen die het gebied rond Sana en de naburige provincie Amran controleren. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij „de smokkel van een oude Thorarol naar Israël.” De Hutu’s –die deze rol beschouwden als Jemenitisch eigendom– beschouwden dat als diefstal. De Joodse gemeenschap in Sana wordt er nu van verdacht dat ze historische eigendommen van Jemen hebben gestolen.

Het leven van de 67 joden die nog in het land verblijven, werd de afgelopen weken zo moeilijk dat zij volgens mediaberichten nu ook Jemen willen verlaten. Ze spreken over dagelijkse treiterijen. Een anonieme Joodse bron in Jemen vertelde The Media Line dat „de Joden in de stad Raydah reeds in afzondering leefden. Nadat echter hier het nieuws doorbrak dat een Thorarol in Israël was gearriveerd, werd ons isolement compleet.

In Raydah worden we behandeld als vreemdelingen. Omdat we Joden zijn, zien ze ons als inferieur. Ze hebben onze huizen omheind met stenen en de wegen die naar onze woningen leiden, hebben ze afgesloten. Ze willen daarmee voorkomen dat wij kunnen ontsnappen. Het is hierdoor echter ook lastig geworden om aan voedsel en andere benodigdheden te komen. Na het nieuws over de Thorarol worden we door onze buren beschuldigd van verraad van ons eigen land. Ze houden ons nu voortdurend in de gaten.”

Deze Jood uit Raydah, die anoniem wilde blijven, eindigde zijn relaas met de woorden dat „leven hier volstrekt onmogelijk is geworden.”

Welkom

In reactie hierop stelde het Joods Agentschap dat hij begrepen had „dat deze 67 Jemenitische joden de bedoeling hadden om in hun land te blijven. Indien gewenst zullen we echter hun Aliyah (emigratie naar het Beloofde Land, MJ) faciliteren. Zij moeten weten dat ze welkom zijn in Israël.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer