Binnenland

Discussie over oudere in het verkeer laait op na dodelijk ongeval in Limburg

KLIMMEN. De discussie of hoogbejaarden nog aan het verkeer moeten deelnemen is vrijdag opnieuw losgebarsten nadat een 87-jarige spookrijder in Klimmen een dodelijk ongeval veroorzaakte.

Redactie binnenland
29 April 2016 23:53Gewijzigd op 16 November 2020 03:14
beeld ANP
beeld ANP

De man uit Schin op Geul was op de A79 van Maastricht naar Heerlen op de verkeerde weghelft terecht gekomen. Hij botste frontaal op een andere auto en kwam om het leven. De andere bestuurder, een 39-jarige moeder uit Maastricht, overleed ook, haar drie kinderen raakten zwaar gewond.

Op internet zijn er veel reacties te lezen van mensen die vinden dat rijvaardigheidskeuringen van ouderen veel strenger moeten worden. Zij zouden onder andere de huidige verkeersdrukte niet meer aan kunnen.

Verkeersexperts gaven in augustus aan dat er maatregelen moeten komen om oudere automobilisten veiliger aan het verkeer te laten deelnemen, omdat het aantal ouderen dat in het verkeer om het leven komt behoorlijk toeneemt.

Momenteel is het zo dat mensen vanaf 75 jaar zich bij verlenging van hun rijbewijs moeten laten keuren door een arts. Als die keuring goed verloopt, wordt het rijbewijs weer met vijf jaar verlengd. Als iemand een progressieve aandoening heeft, dus een chronische ziekte die steeds erger wordt zoals diabetes of alzheimer, dan wordt het rijbewijs voor een kortere periode dan vijf jaar verlengd, zo legt een woordvoerster van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit.

Volgens Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van justitie, is de keuring niet streng genoeg. „Er wordt alleen gekeken naar de meest basale dingen”, zei hij eerder in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. „Natuurlijk zullen de ogen en oren worden getest, net als de algehele lichamelijke gesteldheid, maar het is geen echt diepgaande keuring.”

Zo kunnen mensen met beginnende dementie er nu doorheen glippen. „Je bent niet verplicht dementie te melden bij de keuring, maar mensen die daaraan lijden, kunnen in korte tijd erg achteruit gaan.” De periode van vijf jaar tot de volgende keuring is dan veel te lang, zegt Spee.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur ziet op dit moment geen reden om aan de huidige regels iets te veranderen. „Ik heb niet voor ogen dat deze groep het veel slechter doet”, zei ze over senioren op de weg. Mensen blijven juist langer gezond en in staat om van hun rijbewijs gebruik te maken. Als iemand ziek wordt, de familie alarm slaat of de politie ziet dat iemand niet meer stabiel rijdt, kan volgens de minister tussentijds worden ingegrepen.

De bewindsvrouw wees er op dat eerder deze week een dodelijk ongeval werd veroorzaakt door juist een heel jong iemand. In Breda werd een peuter doodgereden door een jongen van 18 jaar oud.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer