Binnenland

Beroep om verjaring verkrachting Indië

DEN HAAG (ANP). De staat gaat in beroep tegen het oordeel van de rechtbank dat Nederland aansprakelijk is voor de verkrachting van een vrouw door vijf militairen in het voormalig Nederlands-Indië. Het slachtoffer, mevrouw Tremini, was achttien jaar toen de Nederlandse militairen zich in februari 1949 aan haar vergrepen.

29 April 2016 16:13Gewijzigd op 16 November 2020 03:13

Advocate Liesbeth Zegveld had voor de inmiddels hoogbejaarde vrouw Tremini een schadevergoeding van 50.000 euro geëist. De rechtbank in Den Haag bepaalde in januari dat de inmiddels hoogbejaarde vrouw een schadevergoeding van 7500 euro krijgt.

Het ministerie van Defensie benadrukt dat het hoger beroep niet gaat over de morele kanten van de verkrachtingszaak. „Mevrouw Tremini ontvangt de door de rechtbank toegewezen schadevergoeding”, zegt een woordvoerder. Het gaat om de verjaringskwestie in deze zaak. „Deze uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor andere zaken waarin door de Staat een beroep op verjaring wordt gegaan. De Staat vindt het daarom van belang de uitspraak voor de leggen aan een hogere rechter.”

Het was voor het eerst dat de rechter zich heeft uitgesproken over de aansprakelijkheid van Nederland voor andere oorlogsmisdaden dan executies. De rechtbank vindt dat vaststaat dat de vrouw onder bedreiging van een wapen door meerdere militairen is verkracht.

Dat gebeurde tijdens een zuiveringsactie in het christelijke dorp Peniwen op Java. Dat was op 19 en 20 februari 1949 het toneel van een zuiveringsactie. Militairen schoten drie verplegers van het Rode Kruis en twee patiënten dood bij het lokale ziekenhuis. Later schoten ze nog een aantal mensen dood. Enkele vrouwen werden verkracht. Tremini woont tot op de dag van vandaag in het dorp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer