Sharon verdedigt plan terugtrekking
Eenzijdige terugtrekking van Israëlische militairen uit de Gazastrook is volgens premier Sharon een zware slag voor de Palestijnen en kan betekenen dat hun verlangen naar een onafhankelijke Palestijnse staat nog jarenlang onvervuld blijft.
De Israëlische regeringsleider heeft dit maandag gezegd in interviews aan de vooravond van het Joodse Paasfeest. Sharon hoopt ultraorthodoxe critici van zijn voorstel voor een eenzijdige terugtrekking de wind uit de zeilen te nemen. Zo verdedigt hij tegenover de kranten Ma’ariv, Yediot Ahronot en Ha’aretz het voornemen door er de nadruk op te leggen dat met de uitvoering van het plan niet de Palestijnse belangen worden gediend, maar de Israëlische.
„De Palestijnen begrijpen dat dit plan grotendeels het einde inluidt van hun dromen, het is een heel zware slag voor hen”, aldus de premier tegenover Ha’aretz. „In het unilaterale plan is geen ruimte voor een Palestijnse staat. Die situatie kan jarenlang aanhouden”, beklemtoont hij in zijn gesprek met Yediot Ahronot.
Sharon zei eerder al herhaaldelijk dat hij de Palestijnen aan de onderhandelingstafel een groter gebied zou hebben moeten geven dan hij ze nu in zijn plan geeft. Zijn weigering om over de terugtrekking te onderhandelen, motiveert hij met het argument dat hij geen Palestijnse gesprekspartner heeft. De Palestijnse premier Ahmed Qurei is volgens hem door de mand gevallen door zijn weigering de Palestijnse extremisten aan te pakken.
De Palestijnse leider Yasser Arafat herhaalde maandag dat hij blij is met de terugtrekking van de Israëliërs, maar dat hij die ziet als enkel een eerste stap. Sharon moet niet vergeten dat Israël zich ook moet terugtrekken van de Westoever, zei Arafat in zijn hoofdkwartier in Ramallah.
De Palestijnen eisen dat de terugtrekking plaatsvindt op basis van onderhandelingen over de door de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties gesteunde routekaart voor de vrede, waarin voor 2005 wordt voorzien in een Palestijnse staat.
Sharon herhaalt in de interviews dat hij van plan is alle 21 Israëlische nederzettingen in de Gazastrook en 4 op de Westoever te ontruimen. Een weg tussen de Gazastrook en Egypte blijft voorlopig onder Israëlische controle. De Gazastrook wordt na de terugtrekking voor onbepaalde tijd vergrendeld. „Totdat wij zien wat er gebeurt, houden wij het gezag over een gebied rond Gaza”, aldus Sharon tegenover Ma’ariv.
Israël wil de nederzettingen die het ontmantelt niet vernietigen. Het is van plan de waarde van onroerend goed in de Gazastrook te laten schatten door internationale organisaties en heeft de kwestie al ter sprake gebracht bij de Wereldbank.
Sharon reist volgende week naar Washington. Hij hoopt daar steun te krijgen voor zijn terugtrekkingsplan. Vermoedelijk legt hij het daarna voor aan de 200.000 leden van zijn Likud-partij.