Buitenland

President Sri Lanka wijst premier aan

President Chandrika Kumaratunga van Sri Lanka heeft maandag haar partijgenoot Mahinda Rajapakse aangewezen als nieuwe premier. Vandaag zou Rajapakse, een politieke veteraan, de ambtseed afleggen.

AP
6 April 2004 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

De alliantie van Kumaratunga won de parlementsverkiezingen van afgelopen vrijdag ruimschoots, waardoor zij de premier mocht aanwijzen. Kumaratunga’s eerste keuze was Lakshman Kadirgamar, een van haar naaste adviseurs. Die voordracht stuitte echter op te veel verzet binnen de eigen alliantie.

De nieuwe premier moet nog de steun van een meerderheid van het parlement krijgen. Rajapakse (58) leidde een aantal jaren terug, toen de partij van Kumaratunga in de oppositie zat, de fractie van de partij in het parlement. Volgens de politicoloog Jehan Perera van het onafhankelijke Srilankaanse Vredesinstituut is Rajapakse als gematigd politicus voor grote delen van de bevolking aanvaardbaar.

De Tamil Tijgers dreigen de gewapende strijd voor een eigen staat in het noorden en oosten van Sri Lanka te hervatten als een politieke overeenkomst met de regering uitblijft. In hun eerste reactie op de verkiezingsoverwinning van de politieke alliantie van Kumaratunga zeggen de Tijgers dat de Tamil-minderheid duidelijk heeft gemaakt dat zij autonomie wil. Blijft een politieke overeenkomst uit, dan zullen de Tamils vechten om „de soevereiniteit van de Tamils in hun thuisland te vestigen”, aldus een verklaring die maandag op de website TamilNet verscheen.

De partij van de Tamil Tijgers, de Nationale Alliantie van Tamils, eindigde bij de verkiezingen met 22 van de 225 zetels als derde. De alliantie van Kumaratunga haalde 105 zetels en de partij van scheidend premier Ranil Wickramasinghe 82. Kumaratunga’s alliantie is al met enkele kleine partijen besprekingen begonnen over een coalitie om aan een meerderheid te komen.

Bij de verkiezingen ging het erom wie de vredesonderhandelingen met de Tamil Tijgers leidt. Sinds februari 2002 is er een wapenstilstand in de burgeroorlog, die in negentien jaar aan bijna 65.000 mensen het leven kostte. Kumaratunga vindt dat Wickramasinghe de Tijgers te veel tegemoet is gekomen en staat een hardere lijn voor.

In het laatste autonomievoorstel dat de Tijgers op tafel legden voordat de onderhandelingen een jaar geleden werden afgebroken, eisten zij het recht om een eigen bestuur, politie en rechtspraak op te richten, vrije toegang tot de zee te krijgen en het recht om belastingen te heffen en directe buitenlandse hulp te ontvangen.

Een naaste medewerker van Kumaratunga, Harim Peiris, zei dat hervatting van de onderhandelingen met de Tamil Tijgers boven aan de agenda van de alliantie staat. De Tijgers hebben gezegd dat zij willen onderhandelen, ongeacht welke partij de verkiezingen zou winnen. Kumaratunga, die een aanslag van de Tijgers heeft overleefd, maakt er geen geheim van dat zij de Tijgers voor geen cent vertrouwt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer