Binnenland

Defensie houdt geld over bij investeringen

Het ministerie van Defensie zal er dit jaar niet in slagen al het geld uit te geven dat voor investeringen is gereserveerd. Van de 1,3 miljard euro die Defensie ter beschikking heeft, blijft 100 miljoen euro over.

ANP
6 April 2004 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

Minister Kamp van Defensie zei dat maandag in de marge van een vergadering met zijn EU-collega’s in Brussel. Ook in 2005 denkt hij 100 miljoen over te houden. Hij wil het geld later uitgeven.

Investeringen in materieel voor de krijgsmacht vergen een lange voorbereiding. Door de verkiezingen in 2002 en 2003 en door de recente bezuinigingen was het onduidelijk hoeveel geld er beschikbaar zou zijn. Daarom zijn de voorbereidingen op een lager pitje gezet. Bovendien kennen sommige fabrikanten een wachtlijst.

Kamp gaf in Brussel aan het overschot niet te willen teruggeven aan het ministerie van Financiën. „Ik wil het meenemen naar 2006 en 2007, zodat we over de hele kabinetsperiode het investeringsniveau halen dat was afgesproken”, aldus Kamp. Evenmin wil hij het geld gebruiken om de afvloeiing van personeel te verzachten. Defensie is bij eerdere bezuinigingsrondes hard getroffen. Er moeten 12.000 mensen weg, wat leidt tot 5000 gedwongen ontslagen.

Het is lang niet zeker dat Defensie het overschot mag houden. Het kabinet is het eens geworden over extra bezuinigingen, waarbij alle beetjes helpen. Toch is Kamp er gerust op. „Ik heb niet van Zalm of andere collega’s een signaal gekregen dat men van plan is nog grotere klappen toe te brengen dan die we al geïncasseerd hebben.”

Kamp was in Brussel om te praten over de oprichting van snelle mobiele eenheden van 1500 man die, op verzoek van de Verenigde Naties, kunnen opereren in bijvoorbeeld Afrika. Kamp wijst erop dat als kleine landen deel uitmaken van zo’n eenheid, dat het best kan gebeuren samen met ten minste één groot EU-land.

Tijdens de vergadering liet België weten zijn eigen operatie in Kongo te willen omzetten in een EU-ingrijpen. Kamp voelde daar weinig voor. „Als je als EU betrokken wordt, wek je verwachtingen. Dat moet zeer zorgvuldig worden opgezet. Ik kan me niet voorstellen dat dat op korte termijn het door België gewenste gevolg zal krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer