Rapport: Raad van Bestuur Charim debet aan angstcultuur
VEENENDAAL. De angstcultuur die veel medewerkers van de protestants-christelijke instelling voor ouderenzorg Charim ervaren wordt mede veroorzaakt door het opereren van de Raad van Bestuur.
Die klacht uiten veel medewerkers in een dinsdag verschenen rapport van het bureau Basis&Beleid. Dit bureau deed onderzoek naar de werkcultuur binnen de instelling, op aandringen van de vakorganisaties CNV, NU ’91 en de RMU.
De raad van bestuur stelt de eigen eindverantwoordelijkheid centraal en neemt de bevoegdheid om naar eigen inzicht op lagere niveaus integraal dan wel zelf besluiten te nemen en de loyaliteitsvraag daarbij te betrekken, stelt het rapport. Gevolg daarvan is dat veel leidinggevenden zich buitenspel gezet voelen. Ook voelen zij zich belemmerd in het uitoefenen van hun functie. Daarbij ervaren zij tevens dat hun professionaliteit niet serieus wordt genomen, aldus de onderzoekers van Basis & Beleid.
De ervaringen met de teamleiders binnen de organisatie zijn wisselend. Op een paar locaties zijn extreem negatieve ervaringen. Direct betrokken ervaren de aansturing van de daar werkzame teamleiders als „zeer intimiderend.”
Problematisch is volgens werknemers ook de manier waarop binnen Charim wordt omgegaan met fouten, concludeert het rapport. Het aanwijzen van schuldigen zou daarbij voorop staan. Het uitgangspunt dat een organisatie moet leren van fouten en daardoor inzicht moet krijgen in de systemen en patronen die aan een fout ten grondslag liggen, dreigt daarbij onder te sneeuwen. De openheid komt daardoor onder druk te staan. „Het gevolg is dat zaken verzwegen of verdraaid worden en niemand verantwoordelijkheid neemt”, aldus het rapport.
Om een eind te maken aan de problemen doet Basis & Beleid de Raad van Bestuur van Charim het voorstel het bestuursconcept van integraal management nader uit te werken. Ook de manier waarop medewerkers worden betrokken bij organisatorische ontwikkelingen moet beter, evenals de manier waarop veranderingen en organisatiewijzigingen binnen Charim worden geborgd.
De roddelcultuur binnen de zorginstelling moet volgens de onderzoekers worden teruggebracht naar een normaal niveau.
Een woordvoerder van de reformatorische vakorganisatie RMU noemt het onderzoek hard en pijnlijk. „Toch is het van belang dat de conclusies nu op tafel liggen. Ze geven namelijk voor alle betrokken partijen aanleiding om met elkaar hard te gaan werken aan oplossingen die de sociale onveiligheid binnen Zorggroep Charim tot minimale proporties terugbrengen”, aldus de RMU.