Koninklijk Huis

Boek benadrukt eenvoud en vroomheid Maria Louise

Maria Louise (1688-1765) had als moeder van stadhouder Willem IV een hoge positie. Toch sierden eenvoud en het dienen van God haar leven. Dat sprak de schrijfster M. H. Karels-Meeuse aan. Vrijdag werd haar boek over het leven van de Friese Marijke Meu of Maaike Meu gepresenteerd in Leeuwarden.

Wim Hulsman

25 April 2016 17:21Gewijzigd op 16 November 2020 03:08
Cover van ”Vorstelijke eenvoud".  beeld uitg. Den Hertog
Cover van ”Vorstelijke eenvoud". beeld uitg. Den Hertog

De presentatie van het boek vond op een historische locatie plaats: in het Princessehof, het Leeuwardense stadspaleis waar Maria Louise ooit woonde, nu het onderkomen van Keramiekmuseum Princessehof. De eerste exemplaren gingen naar B. Bilker, burgemeester van Kollumerland en voorzitter van de Stichting Nassau en Friesland, en S. de Visser, evangelist van Bijbelcentrum ”Achter de Hoven” te Leeuwarden. Het rijkgeïllustreerde boek is opgedragen aan de vrienden van het evangelisatiecentrum.

In 2014 vroeg de redactie van het christelijke gezinsmagazine Om Sions Wil aan Karels-Meeuse of zij een vervolgverhaal wilde schrijven voor het blad. „Als vanzelf kwam ik bij prinses Maria Louise terecht. Ik had over haar gelezen in het boek ”Op U zo wil ik bouwen” van B. Hooghwerff. Haar veelbewogen leven raakte me. Er loopt een gouden draad van godsvrucht door de geslachten van ons vorstenhuis, maar de voortzetting van ons Oranjehuis hing ook meermalen aan een zijden draad. Dat blijkt vooral ook uit de geschiedenis van Maria Louise.”

De auteur reisde verschillende keren met haar man naar Friesland voor archief­onderzoek. Zij bezochten musea en de plaatsen waar Maria Louise woonde en werkte. „Het vervolgverhaal groeide zo uit tot een boek.” Het is uitgeven door uitgeverij Den Hertog in Houten.

Wat spreekt u zo aan in Maria Louise?

„Haar godsvrucht en haar eenvoud. Eenvoud is een bijzondere eigenschap in vorstelijke kringen. Daarom heb ik dat woord ook in de titel van het boek terug laten komen. Ik volg zo veel mogelijk de belangrijkste punten uit haar levensgeschiedenis en heb vaak gebruikgemaakt van citaten uit documenten. Door dialogen wordt het een soort vertellende biografie. Verbazend dat Maria Louise in het grootste verdriet haar vertrouwen steeds op de Heere stelde, terwijl zij in brieven aan haar vriendin kon uitweiden over allerlei kwaaltjes…”

Welk deel van haar leven spreekt u in het bijzonder aan?

„Haar houding na de boodschap van het plotselinge overlijden van haar veelbelovende echtgenoot prins Johan Willem Friso. Zij zei toen: „Hij is de Heere, Hij doe wat goed is in Zijn ogen.” En dat in haar omstandigheden! Haar moeder was enkele weken eerder overleden, ze was hoogzwanger van haar tweede kindje en nog nauwelijks gewend in haar nieuwe vaderland. En toch die overgave!”

Wat kunnen we uit het leven van Maria Louise leren?

„Een gewoon burger kan zich nauwelijks verplaatsen in het leven in hofkringen, zeker van die tijd. Maar we kunnen van Maria Louise leren dat zij haar geestelijk leven en regeringszaken altijd toetste aan Gods Woord. Ze had het onderwijs van de prediking en stichtelijke boeken nodig, blijkt keer op keer. Deze afhankelijke houding kan ook ons in allerlei situaties tot een voorbeeld zijn.”

Maria Louise is en wordt in Friesland nog altijd geëerd. Terecht?

„In 2015 was het 250 jaar geleden dat zij overleden is. In Friesland heeft men dat feit op allerlei manieren herdacht. De Stichting Nassau en Friesland was daarbij zeer actief. Hoogtepunt was wel dat koning Willem-Alexander in Leeuwarden een muurschildering onthulde waaruit blijkt dat alle Europese vorstenhuizen van Maria Louise afstammen.

Maria Louise is de enige vrouw in ons vorstenhuis die tweemaal regentes is geweest. Terecht is er vorig jaar aandacht voor haar geweest. Haar 200e sterfdag ging in 1965 nog vrijwel ongemerkt voorbij.”

U legt het accent op haar rol als christen, maar zij was ook een daadkrachtig bestuurder.

„Maria Louise had meerdere adviseurs. Zij kreeg veel steun van haar vader, landgraaf Karel van Hessen-Kassel, een krachtige persoonlijkheid. In het Koninklijk Huisarchief in Den Haag en ook in Tresoar, het Friese Archief in Leeuwarden, liggen veel handgeschreven brieven van haar over allerlei onderwerpen. Toen de prinses voor de tweede keer regentes werd voor haar kleinzoon Willem V, was ze de zestig al gepasseerd. Toch wist ze te verhinderen, dat Willem een tournee langs Europese hoven zou maken, omdat hij daar te veel wereldse invloeden zou ondergaan. Treffende details!”

N.a.v. ”Vorstelijke eenvoud. Het veelbewogen leven van prinses Maria Louise”, M. H. Karels-Meeuse; uitg, Den Hertog, Houten; ISBN 978 90 331 2755 7; 148 blz.; € 15,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer