Kabinet vergadert opnieuw samen met Duitse regering
DEN HAAG. Een delegatie van Nederlandse en Duitse ministers zat donderdag in Eindhoven met elkaar om tafel. Zo’n gezamenlijke ministerraad is voor Duitsland gewoner dan voor ons. Drie vragen en antwoorden.
Gebeurt dat vaker, een gezamenlijke ministerraad?
Nederland en Duitsland deden het voor het eerst in mei 2013. Toen ontmoetten ministers van beide landen elkaar in het Duitse Kleve, een bijeenkomst die de Duitsers aanduiden als een Regierungsconsultation. Onder leiding van Merkel en Rutte spraken de twee regeringen toen over innovatie, duurzame groei en financiële duurzaamheid. Na de bijeenkomst in Kleve gingen Merkel en Rutte trouwens samen naar Nijmegen, waar de Duitse bondskanselier een eredoctoraat kreeg van de Radboud Universiteit. Ook donderdag combineerde Merkel twee activiteiten: in Middelburg nam ze de Four Freedoms Award in ontvangst.
Doet Nederland dit ook met andere landen?
Nee. Voor ons is een dergelijke bijeenkomst bijzonderder dan voor de Duitsers. Zij vergaderen veel vaker gezamenlijk met de regeringen van andere landen, met name met die van Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, Rusland en Israël.
Met Rusland bijvoorbeeld zijn er in het verleden al dertien dergelijke ontmoetingen geweest. Met Frankrijk vergadert het Duitse kabinet twee keer per jaar. Die gewoonte komt voort uit het zogeheten Élysée-verdrag dat Parijs en Bonn in 1963 met elkaar sloten.
Dat wij sinds 2013 dit soort ontmoetingen met Duitsland hebben, komt voort uit een motie van VVD-Kamerlid Ten Broeke, die in 2011 aan het kabinet vroeg om jaarlijks een ”Gipfeltreffen” (topontmoeting) met Duitsland in de grensregio te organiseren.
Wat is de betekenis van de vergadering van donderdag?
Dit soort vergaderingen leidt gewoonlijk niet tot concrete en spectaculaire besluiten. Desondanks zijn ze voor Nederland van betekenis; Duitsland is niet voor niets onze belangrijkste handelpartner en ook de grootste economie van Europa.
Donderdag spraken de bewindslieden ondermeer over de asielproblematiek en over de uitslag van het Oekraïne-referendum in Nederland. De uitslag van dit referendum doet de Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken „pijn”, zei hij tegen de pers.
Maar behalve dat, is de ontmoeting van donderdag ook van belang voor Eindhoven. Extra aandacht in de Duitse pers is voor de vele innovatieve en creatieve bedrijven in deze regio zeer welkom. Merkel bezocht behalve hightechbedrijf ASML ook de High Tech Campus, waarover Rutte met een knipoog opmerkte dat dit „misschien wel de slimste vierkante kilometer van Europa is.”