Interpay stoot verwerking papieren betalingen af
De betalingsonderneming Interpay heeft de verwerking van acceptgiro’s en papieren overboekingen verkocht aan automatiseerder Unisys. Beide partijen willen niets zeggen over een overnamesom, maar de activiteiten leveren de komende vijf jaar 110 miljoen dollar aan omzet op, aldus Unisys–directeur F. Kaalen maandag.
Interpay is eigendom van alle Nederlandse banken en verwerkt bij het verkochte bedrijfsonderdeel de overschrijfformulieren van Rabobank, Fortis Bank, Van Lanschot en Friesland Bank. Bovendien handelt het bedrijf alle acceptgiro’s af. Interpay kondigde eind februari al aan taken af te gaan stoten om zich volledig op elektronische betalingen te richten zowel in Nederland als in de rest van Europa. Bij deze reorganisatie verdwijnen in totaal 650 banen.
Het afstoten van de papieren betalingen gaat ten koste van 90 arbeidsplaatsen. De betrokken 135 medewerkers gaan over naar Unisys. Dat neemt naast de mensen ook de apparatuur over. De activiteiten blijven op dezelfde lokatie in Leusden. Unisys huurt de plek van Interpay.
Het is voor Unisys het eerste contract in de Benelux op het gebied van de verwerking van papieren betalingen. De Amerikaanse onderneming deed dit al wel in Groot–Brittannië, de Verenigde Staten en Australië.
Directeur Kaalen sloot maandag niet uit ook elektronisch betalingsverkeer te gaan verwerken in Nederland. Dat is nu nog een monopolie van Interpay. „We hebben niet afgesproken dat we dat niet gaan doen", aldus Kaalen. „Er is sprake van vrije concurrentie, zoals de NMa dat graag wil. We hebben daar dus geen afspraken over met Interpay."
Volgens Interpay–directeur B. Haasdijk is anderhalf jaar geleden besloten de papieren tak af te stoten. Sinds mei vorig jaar was Interpay in gesprek met Unisys. „Het heeft sindsdien een paar maanden gekost om alle formaliteiten rond te krijgen." Zo heeft Interpay alle lopende contracten met banken opgebroken om ze zeker vijf jaar door te laten lopen, een wens van Unisys om garantie te hebben over de klandizie. Ook De Nederlandsche Bank was bij de overeenkomst betrokken, net als de vakbonden.