Cultuur & boeken

Engeland klaar voor herdenking 400e sterfdag Shakespeare

William Shakespeare stierf op 23 april 1616, zaterdag precies vierhonderd jaar geleden. Engelands beroemdste schrijver werd precies 52 jaar. Niet alleen zijn geboorte- en sterfplaats Stratford-upon-Avon maakt zich op om te herdenken. Letterlijk in het hele land beklimmen acteurs en actrices podia om een van zijn 38 toneelstukken te spelen.

ANP
19 April 2016 16:25Gewijzigd op 16 November 2020 02:59
Portret van William Shakespeare, maker onbekend. beeld Courtesy of National Portrait Gallery, London.
Portret van William Shakespeare, maker onbekend. beeld Courtesy of National Portrait Gallery, London.

The National Theatre, uiteraard the Royal Shakespeare Company en zo ongeveer alle andere grote Engelse toneelgezelschappen herdenken het tijdloze genie. Niet alleen de toneelstukken komen aan bod. Overal kunnen belangstellenden lezingen, academische conferenties, films, voordrachten van gedichten, concerten, opera’s en tentoonstellingen over Shakespeare bezoeken.

Er zijn wedstrijden georganiseerd om uit te maken welke student het best in de traditie van Shakespeare een monoloog op papier weet te krijgen. Geschreven selfies, noemde een Britse krant dat. Lokaal worden parades en festivals met verkleedpartijen gehouden. Op talloze onderwijsinstituten, ook basisscholen, zijn allerlei festiviteiten te bewonderen. De ene school herdenkt de vierhonderdste sterfdag, de andere viert de 452e geboortedag van de auteur.

Stratford probeert ondanks alle hevige concurrentie het middelpunt van de herdenkingen te zijn. De auteur verruilde het landelijke Stratford voor Londen, waar hij beroemd en rijk werd. In 1613 stopte hij met werken en keerde terug naar zijn vertrouwde graafschap Warwickshire, waar hij drie jaar later aan een onbekende kwaal overleed. De grootste parade van het land wordt zaterdag zonder twijfel in Stratford gehouden. De voorbereidingen daartoe begonnen al jaren geleden. De gemeente heeft wereldwijd bekende schrijvers, acteurs en andere vips uitgenodigd om de festiviteiten bij te wonen.

Wat William Shakespeare niet naliet zijn ”beroemde laatste woorden”, iets waar hij hoofdpersonages in zijn werk juist zo rijkelijk mee belaadde. Volgens sommige bronnen zou hij op zijn sterfbed hebben gezegd: „Ik beveel mijn ziel aan in de handen van God, mijn Schepper.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer