Buitenland

Terugkeer aanslagengolf Israël onwaarschijnlijk

De bomaanslag maandagmiddag op een stadsbus in het zuiden van Jeruzalem herinnert aan de golf van aanslagen tijdens de tweede intifada in de jaren 2000 tot 2005. Bij de aanslag raakten 21 mensen gewond. Maar het is onwaarschijnlijk dat er zo’n periode van geweld terugkeert.

Alfred Muller
18 April 2016 17:42Gewijzigd op 16 November 2020 02:59
beeld AFP
beeld AFP

De politie onderzocht de mogelijkheid dat een technisch mankement de bus in de zuidwestelijke wijk Derech Hebron deed ontploffen, maar sloot die later uit. Het explosief verwoestte het achterdeel van een bus en deed een tweede bus vlam vatten.

Tijdens de tweede Palestijnse opstand brachten kamikazeterroristen geregeld bommen tot ontploffing in stadsbussen, restaurants en feestzalen en op winkelpromenades. De acties hadden vaak veel doden en gewonden tot gevolg en zorgden voor grote spanningen.

Dit soort aanslagen deed zich de afgelopen jaren niet meer voor, dankzij een reeks maatregelen van Israël en het Palestijnse bestuur. Israël legde onder meer een scheidingsbarrière aan. Deze veroorzaakt weliswaar zwaar ongerief voor Palestijnse burgers, maar een feit is dat deze het terroristen moeilijker maakte in Israël door te dringen.

Het leger verricht bovendien geregeld preventieve arrestaties in de Palestijnse steden, terwijl ook de Palestijnse politie optreedt tegen (kandidaat-)terroristen. Essentieel is dat er tussen Israël en het Palestijnse bestuur een veiligheidssamenwerking bestaat.

Sinds oktober begon de veiligheid in Israël echter af te nemen. Palestijnse terroristen vielen met messen en bijlen Israëlische burgers, soldaten en politieagenten aan. Het ging daarbij echter niet om het soort aanslagen dat ook tijdens de tweede intifada werden gepleegd. Bovendien verminderde het aantal steekpartijen de laatste weken juist beduidend. Het leven leek zijn normale gang te nemen.

Het onderzoek is nog in volle gang en hoe de aanslag heeft kunnen plaatsvinden, is onduidelijk. Een belangrijke vraag is waar de bom vandaan kwam en hoe het explosief lijn 12 is binnengesmokkeld. Chauffeur Moshe Levi zei tegenover Hebreeuwse media dat hij geen verdachte personen heeft gezien en de bus had geïnspecteerd op verdachte voorwerpen. De persoon die zich het dichtst bij de bom bevond en zwaargewond raakte, is nog niet geïdentificeerd. De vraag is of het om een zelfmoordenaar ging.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat er een zware golf van terreur terugkeert zoals die zich vijftien jaar geleden in Israël voordeed. De omstandigheden zijn nu anders, vooral vanwege de betere veiligheidsmaatregelen. Wel laat de aanslag zien dat de rust betrekkelijk is. Zeker vlak voor het pesach­feest, vanaf komend weekend, is er een risico op aanslagen. Het publiek is dan ook opnieuw op­geroepen om alert te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer