Kerk & religie

Ds. Zondag: De kerk moet een goede maaltijd opdienen

DORDRECHT. Een huisgemeente in China nodigt een niet-christelijke boekhouder uit voor het bezoeken van een dienst. Hij komt. „Waarom kan dat hier niet?” zo vroeg ds. W. A. Zondag zich zaterdag af tijdens de jaarvergadering van Protestants Nederland in Dordrecht.

Van onze verslaggever
18 April 2016 18:49Gewijzigd op 16 November 2020 02:58
Ds. W. A. Zondag (r.) en dr. A. J. Plaisier (l.) belichtten zaterdag op de jaarvergadering van Protestants Nederland in Dordrecht het thema ”Kerk in 2025”. beeld Dirk Hol
Ds. W. A. Zondag (r.) en dr. A. J. Plaisier (l.) belichtten zaterdag op de jaarvergadering van Protestants Nederland in Dordrecht het thema ”Kerk in 2025”. beeld Dirk Hol

De predikant van de gereformeerde gemeente te Woerden ging in gesprek met dr. A. J. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), over het thema ”Kerk in 2025”. Daarbij kwam de steeds verder krimpende kerk in het Westen voortdurend aan de orde.

Dr. Plaisier schetste in zijn referaat de onverwachte actualiteit van de kleine gemeente in een postmoderne cultuur, waarin de kerk steeds meer invloed verliest. De kerk wordt op zichzelf teruggeworpen en wordt afgehaald van het infuus van het cultuurchristen­dom, zei de scriba.

Dienend

De kerk is volgens dr. Plaisier niet daar waar zij relevant wil zijn voor de samenleving. „Ze is een geloofsgemeenschap, waar men het Woord verkondigt en het brood breekt. Zij is een dienende en zorgende gemeenschap, de plaats waar mensen vrede wordt toegeroepen en zij als geliefde kinderen van God in vrijheid mogen leven.”

De kerk moet lichter, minder zwaar worden, zo zei hij tijdens de discussie. „We willen stoppen met het in stand houden van een leger van kerkadviseurs. We moeten dat, omdat de verantwoordelijkheid vooral bij de plaatselijke gemeente ligt. We hebben 1800 predikanten, die genoeg kennis in huis hebben. Die hoeven toch niet afhankelijk te zijn van deze adviseurs?”

Profetisch gestalte

Ds. Zondag verwees naar de hervormde ds. G. Boer, voor hem iemand met een profetische gestalte. „Hij stond voor de zaak van de kerk, kende zijn tijd goed, was goed ingelezen en had een groot gezag in de breedte van de kerk.”

Ds. Boer benadrukte volgens ds. Zondag het belang van het fundament van de kerk. Naast het fundament zijn er de „variabelen”, die veranderen met de context.

Om duidelijk te maken wat de kerk moet zijn, nam ds. Zondag het beeld van een maaltijd. Daar is sprake van „proeven, smaken en verzadigd worden.” Wereldwijd vechten restaurants voor een Michelinster. Er zijn voor het krijgen daarvan verschillende criteria, maar het belangrijkste is: dat het eten goed is.

Zo ook de kerk, betoogde ds. Zondag. „De maaltijd aanrichten is het hart van de kerk, en wat aangeboden is, moet goed zijn, dat wil zeggen: het moet uit God en Christus zijn en niet gericht op de smaak van mensen.”

Het grote gevaar is dat predikanten afgaan op de smaak van mensen en hun prediking daarop aanpassen, aldus de predikant uit Woerden. „Zoals in het dagelijks leven geldt: hoe meer trek en honger je hebt, hoe heerlijker het eten. De maaltijd moet daarom ook gericht zijn op het opwekken van honger.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer