Onduidelijkheid over „ramp” met boot op Middellandse Zee
Op de Middellandse Zee zouden maandag „honderden” migranten en vluchtelingen zijn omgekomen toen hun boot kapseisde. Dat zeiden overlevenden tegenover de BBC. Kustwachten in de regio konden het bericht dinsdagmorgen echter nog niet bevestigen.
De 41 overlevenden die maandag door een vrachtschip werden opgepikt, verklaarden dat er mogelijk 500 mensen zijn verdronken. De overlevenden zijn door de Griekse kustwacht naar Kalamata, in Griekenland, gebracht.
De overlevenden kwamen uit Ethiopië, Somalië, Sudan en Egypte. Volgens hen zouden in
de Libanese havenstad Tobruk zo’n 240 mensen aan boord zijn gestapt van een schip met bestemming Italië. Een stukje
uit de kust lieten de mensensmokkelaars de opvarenden echter overstappen op een groter schip, waar op dat moment al zeker 300 mensen op zaten.
Het nieuws over een mogelijke scheepsramp op de Middellandse Zee kwam maandag voor het eerst via Somalische bronnen naar buiten. Een Somalische vrouw uit Egypte verklaarde dat drie van haar verwanten op zee waren gestorven. Ze had sinds donderdag niets meer van hen vernomen. Er kwamen vervolgens condoleances van zowel de president van Somalië als de zelfverklaarde republiek Somaliland. De Somalische ambassadeur in Egypte sprak tegelijkertijd van de verdrinking van zeker 400 opvarenden.
Later sprak ook de Italiaanse president Sergio Mattarella voorzichtig over een mogelijke ramp op de Middellandse Zee. „Het schijnt dat honderden mensen om het leven zijn gekomen. Alweer een tragedie”, zei hij tijdens een prijsuitreikingsceremonie.
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR twitterde maandag echter dat de informatie over de honderden doden „inaccuraat” was.
Volgens de VN hebben dit jaar circa 180.000 mensen getracht de Middellandse Zee over te steken. Het aantal migranten dat vanuit Libië Europa probeert te bereiken, steeg vorige week sterk. In drie dagen tijd waagden 6000 vluchtelingen de oversteek.
Mattarella.
beeld EPA, Allessandro di Marco