Kerk & religie

Plaquette in Parijs herinnert aan Bartholomeusnacht

In de Franse hoofdstad Parijs is woensdag –444 jaar na de Bartholomeusnacht– een plaquette onthuld ter herdenking van de Bartholomeusnacht, de nacht van 23 op 24 augustus 1572. De plaquette is aangebracht op het plein ”Vert-Galant”, aan de middenpijler van de brug Pont Neuf.

Van een medewerker
14 April 2016 15:03Gewijzigd op 16 November 2020 02:53
De plaquette ter herinnering aan de Bartholomeusnacht. Beeld FPF
De plaquette ter herinnering aan de Bartholomeusnacht. Beeld FPF

Deze plaquette is in Parijs het eerste officiële gedenkteken ter herinnering aan de Bartholomeusnacht, de massale afslachting van protestanten, onder wie de bekende admiraal Gaspard de Coligny.

De burgemeester van Parijs, Anna Hidalgo, verrichtte de onthulling tijdens een besloten bijeenkomst. Ook onderburgemeester J. F. Legaret van het 1e Arrondissement en vertegenwoordigers van verschillende kerken waren aanwezig.

Op de gedenksteen staat: „Op 24 augustus 1572 en de dagen erna was Parijs het toneel van het bloedblad van Sint-Bartholomeus waarbij behalve admiraal Gaspard de Coligny vele duizenden protestanten werden vermoord vanwege hun godsdienst.” Vervolgens regels van de calvinistische dichter Agrippe d’Aubigné uit Les Tragiques: „Jour, qui avec horreur parmi les jours se compte / Qui se marque de rouge, et rougit de sa honte” („Dag die vol van verschrikking tussen de dagen is geschoven / Dag die is gebrandmerkt door het (bloed)rode en het schaamrood”).

De plaquette aan de brugpijler bevindt zich onder het standbeeld van de Franse koning Hendrik IV. De Bartholomeusnacht vond in 1572 plaats toen Hendrik van Navarre (Koning Hendrik IV) met Margaretha van Valois trouwde. Tijdens het bruiloftsfeest (later de „bloedbruiloft” genoemd) werden in de nacht van 23 op 24 augustus 1572 duizenden Franse protestanten (hugenoten) vermoord en hun lijken bij deze brug Pont Neuf in de Seine gegooid.

Het initiatief tot het aanbrengen van een gedenkteken werd genomen door het Parijse stadsbestuur samen met de Fédération protestante de France (FPF) en de Société d’Histoire du Protestantisme SHPF (Genootschap voor de Geschiedenis van het Protestantisme). Onder de genodigden bevond zich Samuel Foucachon, voorganger van de nieuwe kerkplanting ”Chapelle de Nesle” in Rue de Nesle, dicht bij de Pont Neuf.


Lees ook:

Drie eeuwen bloed en tranen, interview met Pierre van Enk in Terdege (5 augustus 2009)

Quartier Latin: vroeger een protestants bolwerk, nu een kerkplanting van GZB, interview met Samuel Foucachon in Reformatorisch Dagblad (24 april 2013)

„Twintig kerkgangers, dat is best veel in Frankrijk”, interview met Samuel Foucachon in Reformatorisch Dagblad (29 oktober 2014)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer