Kerk & religie

„Misschien gaat iemand op de Balkan ons voor”

„Er komen bijna dagelijks mensen bij me om over het Koninkrijk van God te praten. Daarbij zijn ook jongelui die zich in dienst van God willen stellen, zonder zicht op een pastorie. Als voorganger zullen ze eerst in een huisgemeente voorgaan, naast hun gewone dagelijkse werk.”

Van een medewerker
5 April 2004 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

Dit schrijft ds. Simo Ralevic in een brief. Ds. C. L. Onderdelinden las de brief zaterdag voor tijdens de landelijke zendingsdag van de Stichting Balkanzending in Kampen. Ds. Simo Ralevic verkondigt het Evangelie in het voormalige Joegoslavië. Hij kon, evenals vorig jaar, niet aanwezig zijn wegens familieomstandigheden en „overstelpende drukte.” Wel hoopt hij later dit jaar een keer naar Nederland te komen.

In de aula van de Pieter Zandt Scholengemeenschap waren vooral veel Staphorsters aanwezig. Staphorst is de bakermat van de Stichting Balkanzending. Initiatiefnemer was destijds ds. K. Veldman, die tijdens een conferentie in 1984 met de tot bekering gekomen Joegoslaaf in contact kwam. De steunstichting heette eerst Stichting Macedonië.

Ds. Ralevic werkt nog steeds alleen als predikant, zo blijkt uit zijn brief. Hij is heel druk met preken, het versturen van boeken en traktaten en het te woord staan van „hongerige zielen.” Ds. Onderdelinden liet een nieuw boek van ds. Ralevic zien dat (vertaald) heet: ”De zin van het leven”. Het gaat over de basisvragen van het leven voor mensen die „alle vastigheid verloren hebben.”

Tijdens de zendingsdag voerden zes sprekers het woord. Ds. Onderdelinden, predikant van de vrije oud gereformeerde gemeente in Oldebroek, nam zijn uitgangspunt uit Handelingen 16, waar Paulus in een droom een Macedonische man ziet en de nood van de mensen in Macedonië voelt. „De nood van nu is dezelfde als de nood van toen. Het is de nood van een onbekeerd leven.”

De weleerwaarde heer G. W. Nijhof uit Urk sprak naar aanleiding van Jesaja 53:1-7. Hij zei dat wij, als het erop aankomt, allemaal hetzelfde doen als het Joodse volk deed dat voor Bar-abbas koos. „Kiezen voor Bar-abbas is kiezen voor jezelf. Van nature is er niemand die voor Jezus Christus kiest.”

„En Zijn gerechtigheid verkondigen” (Psalm 22:32b) was het onderwerp van de toespraak van ds. Tj. de Jong. Het gaat, aldus de Staphorster predikant, niet om onze, maar om Zijn gerechtigheid.

Na de pauze sprak ds. J. van Prooijen, predikant van de oud gereformeerde gemeente Bevervoorde in Rijssen, over Efeze 3:6. „Als God je gaat bekeren, dan ga je zien dat je niet beter dan de heidenen bent. Heidenen zijn trouw aan hun afgoden en wij breken wat maar te breken is. Misschien gaat iemand op de Balkan ons wel voor als we niet meer hebben dan de uiterlijke letter.”

J. H. Koppelman, verbonden aan de prins Mauritsschool in Staphorst, vertelde voor de kinderen een historisch verhaal over Dirk Willemsz, die zijn vijand van de verdrinkingsdood redde en zelf op de brandstapel belandde.

In zijn toespraak ging ds. B. Reinders, hervormd predikant in Maartensdijk, in op de woorden boven het kruis van Christus: ”Jezus de Nazarener, de Koning der Joden”. Ds. Reinders: „Johannes en de vrouwen bij het kruis waren er toen nog blind voor dat Jezus Koning was, maar de ene moordenaar had het wel verstaan. Hij vroeg of hij in Zijn Koninkrijk mocht komen en beleed Hem daarmee als Koning.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer