Economie

Nederland heeft Beieren lang niet serieus genomen

BERLIJN. De Duitse economie bloeit het meest in het zuiden. Laat nu juist daar het Nederlandse bedrijfsleven het minst vertegenwoordigd zijn. Het werkbezoek aan Beieren van het koningspaar, met in het kielzog een 160-koppige handelsdelegatie, van woensdag en donderdag moet daar verandering in brengen.

Bertus Bouwman
13 April 2016 10:50Gewijzigd op 16 November 2020 02:50
beeld AFP, John Macdougall
beeld AFP, John Macdougall

De zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg vormen met een aandeel van 33 procent de motor van de Duitse economie. Pijler onder deze Zuid-Duitse deelstaten is de hoogtechnologische industrie, die een omzet realiseert van ruim 400 miljard euro per jaar.

In 2015 was de export van Nederland naar Duitsland goed voor een bedrag van bijna 100 miljard euro. Die goederenstroom is met 40 procent vooral gericht op de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, net over de grens. Naar het zuiden gaat slechts 22 procent, blijkt uit een rapport van ING Economisch Bureau dat ter gelegenheid van de handelsmissie naar Beieren is gepubliceerd.

Noord-Rijnland-Westfalen kennen we omdat het om de hoek ligt, het zuiden hebben wij Nederlanders relatief laat ontdekt, zegt Erik Jan Hengstmengel. Hij woont al vijftien jaar in München en is directeur van Tie Kinetix GmbH, de Duitse dochter van een Nederlands softwarebedrijf. „Beieren voert de leus ”Laptop und Lederhosen”. We hebben ons blind gestaard op de folklore van de Lederhosen en zijn vergeten dat er met die laptop erg interessante dingen gebeuren.” En dat is nog steeds zo, zegt hij. „Het besef over wat er in Beieren mogelijk is, mag nog wel groeien.”

En dat terwijl er veel kansen zijn voor Nederlanders in Zuid-Duitsland, zegt de directeur. „De economie hier in Beieren ”brummt”. Als het goed gaat, zijn er altijd mogelijkheden. Zeker voor Nederlanders, want men heeft hier vaak veel respect voor ons.”

Beieren is groot in de industrietakken die het Duitse bedrijfsleven kenmerken: automotive, machinebouw, ict en EHDS (E-Health Data Solutions), zegt Hengstmengel. „Vanuit deze bedrijven is er zeker interesse in de Nederlandse innovatie en ook design. Met Adrian van Hooydonk als hoofdontwerper bij autofabrikant BMW hebben we een mooi uithangbord.”

De match is er dus, maar zo goed weten de Nederlanders en de Zuid-Duitsers elkaar niet te vinden. „Dat was vijftien jaar geleden al zo toen ik naar Beieren kwam. We namen Zuid-Duitsland niet serieus.” Daarbij wijst hij zowel naar het bedrijfsleven als naar de overheid. „Pas de laatste tien jaar zie je dat onze vertegenwoordiging van het consulaat-generaal is gegroeid.”

De handelsmissie naar Beieren onder leiding van het Nederlandse koningspaar en minister Ploumen van Buitenlandse Handel (PvdA) begon woensdag met het heropenen van de Holländer-Saal in de Alte Pinakothek in München, waar veel schilderijen van Hollandse meesters hangen.

Daarna bezocht het gezelschap BMW, waar de Nederlandse hoofdontwerper Van Hooydonk de gasten vertelde over de honderdste verjaardag van de autofabrikant. Na de lunch met minister-president Horst Seehofer (CSU) op de residentie van de Staatskanzlei en een bezoek aan de Viktualienmarkt en het Deutsches Museum dineert het gezelschap vanavond in het Neue Rathaus met Oberbürgemeister Dieter Reiter.

Donderdag reist de delegatie naar het Siemens Healthcare in Erlangen en Medical Valley Center in Neurenberg. In de regio zijn zo’n 180 bedrijven actief in de medische technologie. Ze richten zich met name op röntgentechnologie en e-health. Nederlandse en Duitse ondernemers wisselen hier ideeën uit over medische robotica, diagnostiek en e-health. Het Nederlandse Brainport Industries, dat de techregio Eindhoven promoot, en het Duitse Medical Valley EMN eV van de regio Neurenberg tekenen een strategische samenwerkingsovereenkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer