Straw praat indringend met Arafat
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, heeft de Palestijnse leider Yasser Arafat woensdag opgeroepen Palestijnse extremisten hard aan te pakken. Straw sprak zijn steun uit voor een Palestijnse staat. De Britse minister praatte twee uur lang met Arafat in diens kantoor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.
Israëlische tanks beletten het Arafat al twee maanden om Ramallah te verlaten. Straw zei het lijden van de Palestijnse bevolking te betreuren. Arafat deed geen toezeggingen om het geweld te beteugelen, maar riep de Europese landen op „de vrede van de moedigen” te beschermen.
Eerder op de dag sprak Straw in Israël met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres. Bij die gelegenheid zei Straw al dat Arafat terreuraanslagen op Israëliërs kan en moet voorkomen. Volgens Straw heeft Arafat in het verleden laten zien dat hij in staat is het geweld een halt toe te roepen. „Het (geweld) werd niet genoeg in de hand gehouden en niet lang genoeg, maar het was onder controle”, aldus de Britse minister.
Straw begon zijn bezoek aan Israël met een ontmoeting met Binyamin Ben-Eliezer, de minister van Defensie. Deze drong er bij Straw op aan in EU-verband de Palestijnse leider Yasser Arafat te isoleren. Maar Peres wees deze lijn van premier Ariel Sharon af. „Ik denk dat wij allemaal de voorkeur geven aan het veranderen van de politiek, niet van de makers van de politiek”, zei Peres. Straw zei Arafat te erkennen als leider van het Palestijnse volk en gewoon met hem te zullen praten. Premier Sharon moest woensdag wegens ziekte verstek laten gaan, maar hij kreeg wel een uitnodiging voor een bezoek aan Groot-Brittannië.
Straw staat overigens sceptisch tegenover het EU-voorstel voor een vredesregeling dat deze week in Istanbul is aangenomen. Dat voorziet in de creatie van een Palestijnse staat, maar anders dan in Amerikaanse en Israëlische vredesvoorstellen is de eis van een voorafgaande periode van geweldloosheid er niet in opgenomen. De EU ziet het creëren van een Palestijnse staat niet als het einde van een proces, maar als het begin, aldus de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Piqué. Het diplomatieke offensief van de Europese Unie in het Midden-Oosten werd donderdag van Straw overgenomen door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer.
De lidstaten van de Europese Unie en van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) zijn het er woensdag in Istanbul over eens geworden dat een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen cruciaal is om de islamitische afkeer van het Westen tegen te gaan. De twee organisaties werden het niet eens over een veroordeling van Israël.
Ministers van 72 landen van de EU en de OIC waren deze week voor het eerst bijeen op een tweedaagse topconferentie. Turkije heeft zich als seculiere staat van moslims opgeworpen als brug tussen het Westen en de moslimlanden. „De geschiedenis heeft geleerd dat gebrek aan kennis en aan respect tussen beschavingen een grote invloed kan hebben op de stabiliteit en vrede in de wereld”, stond in de slotverklaring van de conferentie.
In de besprekingen kwamen vele onderwerpen aan bod, maar het conflict in het Midden-Oosten voerde de boventoon.
De wens van de islamitische landen om Israël te veroordelen, werd echter niet overgenomen door de EU en Turkije, volgens een EU-diplomaat omdat Israël niet aanwezig was en zich niet kon verdedigen. De islamitische landen riepen de EU op zich meer in te spannen voor de beëindiging van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Bij een inval van het Israëlische leger in de Gazastrook zijn woensdag vier Palestijnse politieagenten en een burger gedood. Het leger arresteerde tijdens de actie ook 27 Palestijnse militanten.
Israël zet zijn zoektocht in de Gazastrook naar de makers van de zogeheten Qassam-2-raket voort. Het leger blijft er net zolang totdat duidelijk is waar het nieuwe Palestijnse wapen vandaan komt.