Binnenland

Stier Herman dood

Stier Herman is vrijdag op de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht op 13-jarige leeftijd doodgegaan.

ANP
2 April 2004 22:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

De bekende genetisch manipuleerde stier had te veel te lijden van artrose, zodat de dierenartsen hebben besloten het dier in te laten slapen.

Met zijn dertien jaar heeft Herman voor een rund een respectabele leeftijd bereikt. De afgelopen jaren vertoefde hij samen met de gekloonde koeien Holly en Belle in het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden als onderdeel van de permanente expositie biotechnologie.

Volgens de regels van de wet zijn de resten van de stier direct vernietigd. Naturalis zal alleen de huid van het dier bewaren.

’s Werelds eerste genetisch gemanipuleerde stier van het biotechnologische bedrijf Pharming in Lelystad zorgde in zijn eerste levensjaren voor flink wat opschudding in Nederland en daarbuiten. Ondanks de commotie mocht hij zich van een ethische commissie voortplanten en kreeg hij 55 nakomelingen.

Door een toegevoegd menselijk gen bij Herman produceerden in 1996 zijn dochters voor het eerst melk met menselijk lactoferrine, een eiwit dat ontstekingen afremt en tegengaat.

Omdat het onderzoek met succes was afgerond, moest Herman volgens de wet worden afgemaakt. Ook dat plan stuitte op verzet, waarop de toenmalige minister van Landbouw, Van Aartsen, besloot het dier in leven te laten, mits Herman geen nakomelingen meer zou verwekken. Na enkele omzwervingen eindigde Herman in Naturalis.

De Stichting Stier Herman, die de dood van de stier vrijdag bekendmaakte, schrijft de artrose toe aan natuurlijke veroudering. Een verband met de genetische verandering „is niet aangetoond.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer