Rusland aanvaardt uitbreiding NAVO
De Russische Federatie lijkt de uitbreiding van de NAVO met zeven voormalige communistische landen te aanvaarden. Dat viel vrijdag op te maken uit de woorden van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov.
In de aanloop naar de officiële plechtigheid van vrijdag liet Moskou diverse keren weten zeer bezorgd te zijn over de toetreding van enkele van Ruslands buurlanden. Kern van het conflict is het feit dat vier van de zeven nieuwe lidstaten geen deel uitmaken van het CFE-verdrag, dat een beperking inhoudt op het bezit van conventionele wapens. Deze landen zijn de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) en Slovenië. Het verdrag kwam eind jaren tachtig tot stand, toen de Baltische staten nog onder de Sovjet-Unie vielen.
Vrijdag meldde secretaris-generaal De Hoop Scheffer na afloop van de gezamenlijke NAVO-Russische Raad dat de vier nieuwe lidstaten hadden toegezegd dat ze het CFE-verdrag zouden gaan ratificeren. De NAVO-topman ontkende dat de Russische minister Lavrov tijdens de bijeenkomst zijn zorgen zou hebben herhaald. „Hij benadrukte juist dat de relatie tussen Rusland en de NAVO sterk is. Hij heeft niet herhaald wat ik in de laatste maanden hierover in de pers heb gelezen.”
Lavrov noemde vrijdag het CFE-verdrag „de hoeksteen van onze Atlantische veiligheid.” Hij toonde zich tevreden met de toezegging van de vier landen aan een ratificatie van het verdrag te werken. „Ze hebben beloofd niet tegen het verdrag te handelen zolang ze geen lid zijn.”
Ook de Amerikaanse minister Powell toonde zich positief over de relatie met Rusland. „De NAVO en Rusland worden partners”, zei hij. Vrijdag verschenen er echter ook interviews met Powell in kranten in de nieuwe NAVO-landen waarin hij stelde dat de ondertekening van het CFE-verdrag afhankelijk is van de vraag of Rusland zijn verplichtingen nakomt om troepen terug te trekken uit Moldavië en Georgië.
Lavrov ontkende dat Rusland troepen had in Moldavië. „We hebben alleen veiligheidspersoneel om onze voorraden daar te beschermen. Trekken we die mensen terug, dan wordt ons materiaal geplunderd. Als het leiderschap van Moldavië had meegewerkt, zouden die voorraden al lang geleden zijn teruggetrokken”, aldus Lavrov.
De Hoop Scheffer benadrukte vrijdag dat de „atmosfeer goed” was tijdens de ontmoeting met de Russen. „Alleen al het feit dat Lavrov naar Brussel kwam, was een goed signaal.”
Tussen Rusland en de NAVO speelt niet alleen het formele punt van het CFE-lidmaatschap. Volgens analisten voelt het land zich ook bedreigd en vernederd doordat het voormalige vijandige bondgenootschap oude gebiedsdelen binnenhaalt. Met name de drie kleine Baltische staten zien in de toetreding tot de NAVO een versterking van hun positie ten opzichte van Rusland.
De Hoop Scheffer brengt volgende week een bezoek aan Moskou voor een ontmoeting met president Poetin.
Op de vraag of in de NAVO-Russische Raad ook de kwestie Tsjetsjenië aan de orde was gekomen, antwoordde Lavrov kortaf: „Nee.”