Universiteit Oxford schrapt cursus christendom voor tweedejaars theologiestudent
OXFORD. De Universiteit van Oxford breekt met een eeuwenoude traditie: tweedejaars theologiestudenten krijgen niet langer de cursus christendom aangeboden.
Is dit een signaal dat de academische wereld steeds minder aandacht geeft aan christelijk onderwijs, vraagt een redacteur op de website Christian Today zich af.
De Universiteit van Oxford is de oudste onderwijsinstelling in de Engelstalige wereld. De universiteit heeft besloten theologiestudenten in het tweede jaar niet langer de cursus christendom aan te bieden. Het besluit markeert het eind van een acht eeuwen durende traditie. In plaats van de cursus christendom zullen studenten onder meer colleges krijgen over feminisme, boeddhisme, islam en mystiek.
Johannes Zachhuber, voorzitter van het bestuur van de theologische faculteit, legt uit dat het nieuwe curriculum tegemoet wil komen aan de behoefte van de studenten. „We zien dat mensen die in Oxford komen studeren verschillende achtergronden hebben en dus ook verschillende interesses”, zegt hij. „Als je een te strak curriculum handhaaft, zal er een toenemende wanverhouding zijn tussen de onderzoeksgebieden van de docenten en de colleges die ze geven.”
Zachhuber geeft aan dat de Church of England de laatste jaren invloed heeft verloren. „We willen studenten vakken aanbieden die voor hen interessant zijn, en dat is de afgelopen dertig jaar veranderd.”
Benjamin Thompson, docent middeleeuwse geschiedenis, legt uit dat recente ontwikkelingen in de wereld studenten aanmoedigen om andere gebieden te verkennen. „Onze studenten willen deze verandering, omdat ze in aanraking komen met een globaliserende wereld. Voorbeelden daarvan zijn de militante islam en de groei van de Chinese economie.”
Andrea Minichiello Williams van de organisatie Christian Concern noemt het besluit „teleurstellend. Dit is droevig. De founding fathers van de universiteit geloofden dat de waarheid nobel was en dat je daarom het christelijk geloof moet bestuderen.”