Economie

Rabo: melkprijs boer blijft voorlopig dalen

UTRECHT. De prijs die Nederlandse melkveehouders voor hun melk ontvangen, zal in het tweede kwartaal verder dalen. Herstel is niet voor het einde van dit jaar te verwachten.

Redactie economie
6 April 2016 15:51Gewijzigd op 16 November 2020 02:40
beeld ANP
beeld ANP

De internationale crisis op de zuivelmarkt duurt daarmee veel langer dan de vorige uit 2009. Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van de Rabobank. De bank is met een marktaandeel van 85 procent huisbankier van de Nederlandse melkveehouderij.

Als gevolg van de nu al lange tijd lage prijs die ze voor hun melk ontvangen, komen steeds meer boeren in financiële problemen. Volgens de Rabobank heeft eenderde van de 17.000 melkveehouders moeite om zijn rekeningen te betalen.

Vraag en aanbod op de zuivelmarkt zijn voorlopig nog niet in evenwicht, stelt de bank. Landen die Nederlandse zuivelproducten importeren, kampen met economische tegenvallers en kopen daardoor minder. Aan de andere kant zorgt gunstig weer voor een hoge melkproductie in zuivelexporterende landen als Australië en Nieuw-Zeeland, terwijl vanwege de lage melkprijs op een daling was gerekend.

Volgens Jan van Beekhuizen, sectormanager veehouderij bij de Rabobank, zal de gemiddelde melkprijs dit jaar uitkomen tussen de 25 en 30 euro per honderd kilo melk. Dat is vergelijkbaar met 2009. „Doordat het herstel deze keer langer op zich laat wachten, zien we meer liquiditeitsproblemen bij melkveehouders.”

Begin vorig jaar hadden melkveebedrijven nog een aardige financiële reserve. Die buffer is bij de meeste boeren inmiddels verbruikt. Toch staat het gros van de melkveehouders er nog steeds goed voor, stelt de bank. Voor de lange termijn is de continuïteit van de sector niet in gevaar.

Volgens het rapport is in Australië en Nieuw-Zeeland relatief veel neerslag gevallen. Daardoor groeit er meer gras en kunnen de boeren tegen lage kosten melk produceren. Ook in de Verenigde Staten is er nog steeds sprake van een lichte stijging van de melkproductie.

In de Europese Unie is de productie sinds de afschaffing van het melkquotum in april 2015 fors opgelopen. Nederland en Ierland zijn de absolute koplopers met respectievelijk 10,5 en 16,3 procent extra productie in de afgelopen twaalf maanden.

Bij de importerende landen kampt het Midden-Oosten met de lage olieprijs. Ook de Russische economie zit in mineur. China heeft de afgelopen jaren veel voorraden aangelegd en profiteert nu van de lagere zuivelprijzen.

Volgens Van Beekhuizen profiteren Nederlandse boeren van het feit dat de zuivelindustrie veel melk verwerkt tot producten met een hoge waarde. „Daardoor is de melkprijs hier 2 tot 3 cent per liter hoger dan in de ons omringende landen.” Desalniettemin voorziet hij dat de melkprijs ook in het tweede kwartaal licht zal dalen.

Zuivelreus FrieslandCampina, die tweederde van de Nederlandse boerderijmelk verwerkt, verlaagde de basisprijs voor melk van standaardkwaliteit deze maand met 1 euro naar 27,50 euro per honderd kilo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer