Binnenland

Eerste stemmen komen vanuit het buitenland

DEN HAAG. Ruim voordat woensdagmorgen de eerste stembureaus opengingen, hadden al zeker 10.000 Nederlanders vanuit het buitenland hun stem uitgebracht over het associatie­verdrag met Oekraïne.

Redactie politiek
6 April 2016 11:50Gewijzigd op 16 November 2020 02:40
Krouwel. beeld Sjaak Verboom
Krouwel. beeld Sjaak Verboom

Dat liet het Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag, waar een deel van de stemmen binnenkomt, dinsdag weten.

Nederlanders in den vreemde kunnen voor verkiezingen een stempas laten toesturen. Zij kunnen dan vervolgens hun stem opsturen naar het Bureau Verkiezingen of naar een van de zeventien Nederlandse ambassades.

In totaal hebben 16.169 Nederlanders in het buitenland zich geregistreerd voor het referendum van vandaag. De officiële telling van de stemmen vindt vanavond plaats.

Niet alleen in Nederland kan de bevolking naar de stembus, ook op de Caribaïsche eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius, die de status van bijzondere gemeente hebben. De Kiesraad had gisteren nog geen specifieke gegevens over het aantal stemgerechtigden op de eilanden. Bij de recentste verkiezingen, voor het Europees Parlement in 2014, ging het om een kleine 14.000 mensen.

Door het tijdsverschil, het is zes uur vroeger op de eilanden, laten de uitkomsten van de Caraïbische stemming nog even op zich wachten. Vrijdag aan het einde van de middag zijn de uitkomsten compleet.

Veel Nederlanders hebben dinsdagavond en woensdagochtend nog informatie ingewonnen over het referendum.

Het aantal bezoekers van de website van het Referendum-Kieskompas stond gisteravond op ruim 10.000 per uur. Dat was deze week nog niet eerder gebeurd. Van die 10.000 bezoekers vulden 5000 tot 6000 het kieskompas ook daadwerkelijk in.

De site kieskompas.nl is daarmee nu iets meer dan een half miljoen keer bezocht in de aanloop naar het referendum over Oekraïne, zo zegt politicoloog André Krouwel van Kieskompas.

Gebruikers krijgen op de website na het reageren op dertig stellingen een persoonlijk stemadvies in de vorm van een meter. Die laat het percentage zien in welke mate je voor of tegen het verdrag bent.

Anders dan de SP vindt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) het stembiljet voor het referendum niet onduidelijk. Volgens hem is „er geen reden te veronderstellen dat kiezers niet zullen begrijpen hoe ze een geldige stem moeten uitbrengen.”

De SP vreest veel ongeldige stemmen omdat het in te kleuren stipje zich bevindt in een vakje ”voor” of ”tegen” het verdrag. Veel mensen zouden geneigd zijn bijvoorbeeld het hele vakje rood te kleuren of daar een kruisje in te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer