Nieuwe CAO voor ziekenhuispersoneel
De Nederlandse ziekenhuizen hebben vrijdagochtend met de bonden van verplegend personeel een akkoord over een nieuwe CAO bereikt. Dat hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Abvakabo FNV en CNV–bond Publieke Zaak vrijdag gezegd.
De overeenkomst, die een looptijd heeft van vijftien maanden, voorziet onder meer in een andere verdeelsleutel voor de afdracht van pensioenpremies. Tot nu toe betaalden de werkgevers 45 procent van de premies en de werknemers 55 procent. In de nieuwe regeling is dit respectievelijk 48 procent en 52 procent.
„We komen nu meer in de richting van een eerlijke verdeling van de pensioenkosten. Uiteindelijk streven we ernaar dat werkgevers evenveel premie gaan betalen", aldus CNV–onderhandelaar W. Berg. Bovendien was volgens de vakbondsbestuurder door het centraal afgesproken najaarsakkoord tussen sociale partners en het kabinet geen salarisstijging mogelijk. „Werknemers betaalden ongeveer 13 procent van hun jaarsalaris aan pensioenpremie. Omgerekend wordt dat nu per verpleegkundige ongeveer 150 euro minder."
Ook zijn in de nieuwe CAO, met een looptijd van 1 januari 2004 tot 31 maart 2005, afspraken gemaakt over de bestrijding van de jeugdwerkloosheid, extra investeringen in opleiding en over het vergroten van het aantal stageplaatsen. De overeenkomst geldt voor alle 185.000 medewerkers van de algemene en categorale ziekenhuizen en medewerkers van revalidatiecentra.
CNV Publieke Zaak en de Abvakabo leggen de CAO de komende weken met een positief advies voor aan hun leden. De vakbond Nu’91 is echter niet tevreden en weigert te spreken van een akkoord. Het steekt deze bond vooral dat verpleegkundigen op intensive care–afdelingen circa zeven verlofdagen moeten inleveren om de herverdeling van premies te financieren. Nu’91 legt het resultaat daarom als ’eindbod’ van de werkgevers neutraal voor aan de leden.
Abvakabo–onderhandelaar T. de Jong is eveneens weinig tevreden over het eindbod van de NVZ. „Het is een mager akkoord, maar we kennen ook magere tijden. We leggen het eindbod toch positief voor aan de leden, omdat we ernstig rekening houden met meer bezuinigingen in de zorg. Bovendien hebben de werkgevers gezien de mindere tijden toegezegd de nullijn ook aan te houden wat de salarissen aan de top betreft", aldus De Jong.