Binnenland

Tweede Kamer voor samenwerkingsschool

De Tweede Kamer gaat akkoord met een wijziging van artikel 23 van de Grondwet om samenwerkingsscholen mogelijk te maken. De christelijke partijen twijfelen nog. In de Eerste Kamer is steun van het CDA en een kleine partij noodzakelijk om de vereiste tweederde meerderheid te behalen.

Redactie politiek
2 April 2004 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

De Tweede Kamer debatteerde twee jaar geleden in eerste lezing over de grondwetswijziging inzake de samenwerkingsschool. Toen stemden CDA, ChristenUnie en SGP tegen. Een samenwerkingsschool is een fusie van een openbare en een bijzondere school.

Minister Van der Hoeven van Onderwijs zei gisteren dat de samenwerkingsschool wat haar betreft een uitzondering moet zijn. Zij is van mening dat een openbare en een bijzondere school alleen mogen fuseren als een van de twee onder de opheffingsnorm komt. PvdA, VVD en D66 willen in principe wel verdergaan. Zij vinden dat er ook samenwerkingsscholen gesticht mogen worden, bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken.

De christelijke partijen gruwen van een dergelijke verruiming. Zij vrezen ondermijning van het huidige duale systeem met openbaar en bijzonder onderwijs.

CDA-kamerlid Mosterd wil het verst meedenken. „Als op termijn de continuïteit van één of beide partners in gevaar komt, kan er aanleiding zijn tot een samenwerkingsschool”, aldus de christen-democraat. ChristenUnie-kamerlid Slob zou wel akkoord kunnen gaan met een samenwerkingsschool als er een garantie komt dat deze alleen ontstaat als één school onder de opheffingsnorm zit. Van der Vlies (SGP) vindt dat scholen die dreigen te verdwijnen een oplossing moeten zoeken door fusie met gelijkgezinden.

VVD-kamerlid Cornielje deed in de loop van het debat een compromisvoorstel. Hij wil zich neerleggen bij samenwerkingsscholen die alleen door fusie en niet door stichting ontstaan, als CDA, ChristenUnie en SGP de grondwetswijziging steunen. PvdA en LPF kunnen met het VVD-compromis leven.

Dinsdag tijdens de stemming zal blijken of de christelijke partijen akkoord gaan met het compromis en hun steun geven aan de grondwetswijziging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer