Noord-Brabant verplicht opname asielzoekers door gemeenten
DEN BOSCH. Als eerste provincie verplicht Noord-Brabant gemeenten een aantal asielzoekers zonder verblijfsvergunning op te nemen. Dat meldde Trouw vrijdagochtend.
Volgens de Brabantse commissaris van de Koning, Van de Donk, doen ruim 20 van de 66 Brabantse gemeenten het momenteel onvoldoende. „Er werd niet overal even hard aan getrokken. Nu kunnen we iedereen aanspreken op dit systeem.”
Brabant staat vooralsnog alleen met de verplichte asielopvang via een verdeelsleutel. Andere provincies zeggen de aanpak niet over te nemen. Ook een landelijk verdeelsysteem, onder meer bepleit door ChristenUnie-Kamerlid Voordewind, kwam er niet.
Noord-Brabant heeft het komende jaar 7200 nieuwe plaatsen nodig. Dat aantal is nu verdeeld over alle gemeenten. Bij de verdeling wordt rekening gehouden met het inwonertal en met de huidige aanwezigheid van azc’s. Dat betekent overigens niet dat elke gemeente een klein azc krijgt. Het COA hanteert namelijk een minimum van 300 bedden per opvangplek en het is niet van zins van die lijn af te wijken, zegt een woordvoerder.
Gemeenten moeten dus samenwerken en die ruimte krijgen ze ook. De provincie is onderverdeeld in elf regio’s. Binnen die regio’s kunnen gemeenten onderling nieuw op te vangen asielzoekers ruilen tegen bijvoorbeeld geld of vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben, de zogeheten statushouders. Voor statushouders gelden al veel langer vaste aantallen per gemeente.
Plannen voor asielopvang leidden eerder tot felle protesten in Brabant, onder andere in Oss, Heesch en Steenbergen.