Paasappèl in Joriskerk gestopt
Voor het eerst in 55 jaar wordt er dit jaar op tweede paasdag geen appèl georganiseerd in de hervormde Joriskerk in Amersfoort. De organisatoren zien door de dalende bezoekersaantallen in de afgelopen jaren geen mogelijkheden meer om de traditie voort te zetten.
„We hebben de trend naar steeds minder bezoekers ook vorig jaar niet kunnen ombuigen”, zegt Gijsbert-Jan van de Pol, bestuurslid van de ring Gooi- en Eemland van de hervormd-gereformeerde jeugdverenigingen. „Zaten er tien jaar geleden nog tussen de 1000 en 1200 bezoekers in de kerk, het afgelopen jaar waren dat er niet meer dan 250. Vorig jaar hebben we veel publiciteit aan het appèl gegeven, maar het heeft niet mogen baten. Omdat we in 2003 als een van de sprekers ds. Jac. Westland, een oud-wijkpredikant van de Joriskerk, hadden uitgenodigd, zagen we ook meer ouderen in de kerk. Daar is niets op tegen, maar voor hen organiseren we het appèl in principe niet. Het gaat ons om de jongeren en die blijven weg.”
Het Amersfoortse paasappèl was tot in de wijde omgeving een begrip, aldus Van de Pol. „Het was de enige bijeenkomst met deze formule en dat sprak aan. Jarenlang zond de EO de bijeenkomst rechtstreeks op de radio uit. Maar de laatste jaren is er concurrentie gekomen. En laten we maar eerlijk zijn: veel doorsnee gereformeerdebondsjongeren vonden de formule van het appèl toch wat achterhaald. Ze wilden graag iets wat meer eigentijds is. Ze zeiden dat ook eerlijk als ik ernaar vroeg. Wij als organisatie hebben echter steeds gezegd dat we de opzet van de paasbijeenkomst in principe niet wilden wijzigen. Hier stonden we achter en dit wilden we. Niet iets anders. Maar als dan blijkt dat er steeds minder bezoekers komen, dan moet je op een gegeven moment een pijnlijke beslissing nemen. Dat hebben we gedaan.”
Volgens het bestuurslid heeft de beslissing om met het paasappèl te stoppen niets met SoW te maken. „Helemaal niets. Al was er helemaal geen sprake geweest van SoW, dan nog waren we ermee gestopt. De laatste jaren moesten we fors bijleggen op de organisatie en op een gegeven moment houdt het dan gewoon op.”
Mocht het bestuur dit jaar veel signalen van jongeren krijgen dat ze de bijeenkomst missen, dan is volgens Van de Pol te praten over een doorstart. „Dat we het dit jaar niet organiseren, is geen truc om reacties los te krijgen om dan later weer verder te gaan. Maar als veel mensen het zeggen te missen, dan is er zeker te praten. Natuurlijk kunnen we dan ook iets aan de opzet van de bijeenkomst wijzigen. Daarnaast zullen we dan ook moeten kijken naar een andere vorm van financiering. Bijvoorbeeld met sponsors.”