Muziek

Muziekgroep Adoro wil zingend het geloof uitdragen

Musiceren om God te aanbidden – dat is het doel van de reformatorische muziekgroep Adoro. Onlangs brachten de gedreven amateurmusici hun eerste album uit: ”Uit de diepte”.

Jan-Kees Karels
26 March 2016 09:04Gewijzigd op 16 November 2020 02:26
Muziekgroep Adoro.                       Beeld Theo Scholten
Muziekgroep Adoro. Beeld Theo Scholten

De titel ”Uit de diepte” verwijst naar het gelijknamige eerste lied op de cd. Tekst en muziek zijn door de groepsleden zelf gemaakt. De liederen zijn gebaseerd op Bijbelgedeelten, zoals Psalm 77 (”Wie is een God als U”) of Johannes 19:30 (”Moedeloos”). „We hebben ervoor gekozen de liederen Nederlandstalig te houden”, zegt zanger Johan Meijer. „De tekst moet op de voorgrond staan.” „We willen toegankelijke liederen brengen, bedoeld voor mensen met een reformatorische achtergrond”, vult toetsenist Niek van Asperen aan. „Niet alleen voor jongeren, maar voor alle leeftijden.”

Qua sfeer sluit Adoro aan bij de reformatorische kerken. Om die reden is het gebruik van drums achterwege gelaten. Van Asperen: „Aan de ene kant is er genoeg koor- en orgelmuziek, het is een heel verzadigde markt. Aan de andere kant heb je muziekgroepen als Sela. In de ruimte hiertussen willen wij mensen bereiken.”

De andere groepsleden zijn Desiree van de Lagemaat (zang), Jolieke van den Bogerd (dwarsfluit), Ronald ten Ham (gitaar) en Jan Willem de Roo (basgitaar). Voor de geluidstechniek zorgt Wouter van Kranenburg.

Een keer in de twee weken repeteert Adoro in Veenendaal. Meijer: „We eten met elkaar, met de vrouwen en kinderen, en gaan daarna muziek maken. Vervolgens leidt iemand een Bijbelgedeelte in. We vinden het belangrijk dat we elkaar geestelijk kennen, en dat je van elkaar weet: hoe sta jij tegenover God?”

Hoe is Adoro ontstaan?

Meijer: „Het officiële begin ligt in het najaar van 2011. Diverse leden van onze groep waren al vrienden van elkaar. We merkten bij elkaar de passie voor muziek. Toen zijn we bij elkaar gekomen om te kijken wat we muzikaal gezien kunnen. We begonnen met het spelen en zingen van bestaande liederen. Op een gegeven moment dachten we: misschien ligt onze kracht ook wel in het zelf liederen schrijven.”

Hoe komen de liederen tot stand?

Meijer: „Dat verschilt per lied. Soms schrijft iemand de tekst, en schrijft iemand anders de muziek erbij. Soms is de tekst door meerdere personen geschreven, zoals ”Het verhaal van” (zie kader).”

Van Asperen: „Ik vind dit zelf een van de mooiste liederen.” Meijer: „Het lied grijpt mij altijd weer aan als ik het hoor. Het is heel diep, vanuit de vraag: wat doe je met je leven? Bedenk je waar je mee bezig bent en waar je naartoe gaat? Het is een ernstig lied dat open begint, met de bekende Bijbelverhalen van Jona en Simson, en dan ineens op jezelf wordt toegepast.”

Hoe is de verhouding tussen de Bijbelteksten waarop je je baseert en de vrijheid die je neemt?

Meijer: „Vooral de teksten die op psalmen zijn gebaseerd, hebben we vrij letterlijk geschreven. Psalm 130 hebben we doorgetrokken naar het Nieuwe Testament. In het lied komt niet alleen de vergeving ter sprake, maar ook waarom je die vergeving krijgt, namelijk door Jezus’ bloed.”

Van Asperen: „Psalm 42 zegt dat er na druk weer ruimte komt. We hebben dit ook omgedraaid: soms heb je van die mooie momenten, en ineens zijn ze weg. Je ervaart het dan niet zoals het in de psalm wordt beschreven, zeg maar.”

Treden jullie ook op als groep?

Meijer: „Dat is wel de bedoeling. We staan binnenkort bij een bruiloft op de planning. En vorig jaar hebben we met een zangavond van een gemeente meegedaan. Dat beviel goed.”

Van Asperen: „De reacties uit het publiek waren heel positief.”

Meijer: „We willen meer contacten met gemeenten gaan leggen.”

Misschien zijn er gemeenten die Adoro een brug te ver vinden.

Van Asperen: „Het blijft soms een zoektocht: kan het in deze gemeente, of niet? In de ene gemeente is meer mogelijk dan in de andere. Daarin kun je je schikken. We willen ons juist aanpassen om maar binnen te kunnen komen bij mensen.”

Hebben jullie een feedbackgroep die adviseert?

Meijer: „De keuze welke gemeenten we aanschrijven gebeurt vooral op ons eigen gevoel.”

Van Asperen: „Ik pols regelmatig in m’n omgeving, bijvoorbeeld bij mijn vader, die predikant is. Aan mijn opa en oma heb ik het tweede lied laten horen dat op de cd staat, ”Dicht aan uw hart”. Het beschrijft hoe het is om echt dicht bij God te mogen leven. Waarbij mijn opa aangaf dat het zo belangrijk is om te weten wie wij voor God zijn. En dat is ook zo belangrijk! Als je niet beseft wie je bent voor God, heeft het hele vers geen zin.”

Meijer: „Dat hebben we toen ook als groep besproken.”

Stel dat iemand zegt: Dit element mis ik, en dit. Hoe gaan jullie daarmee om?

Meijer: „Eerlijk gezegd zit dat altijd in ons achterhoofd als we teksten schrijven. Maar niet elk lied hoeft alle geestelijke elementen te hebben. Je moet de cd in z’n geheel bekijken. Psalm 100 is een juichpsalm, en er zijn ook psalmen die alleen maar laten zien hoe slecht het met de mens gaat. Wel zijn we er altijd op gefocust dat we Wet én Evangelie brengen.”

www.adoromuziek.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer