Marechaussee schiet gemeenten te hulp
De vreemdelingendienst en de marechaussee gaan de gemeenten Roermond en Weert vanaf donderdag helpen bij de beoordeling van aanvragen voor een tijdelijk verblijf voor vreemdelingen. Op die manier proberen beide gemeenten te voorkomen dat buitenlanders met een vervalst paspoort aan de gemeentebalie een stikker in dat paspoort krijgen dat een tijdelijk verblijf mogelijk maakt, hebben woordvoerders van de gemeenten donderdag gemeld.
Ambtenaren van de gemeente kunnen alleen beoordelen of Nederlandse paspoorten vervalst zijn, van buitenlandse paspoorten kunnen zij dat niet. Dit in tegenstelling tot vreemdelingendienst en marechaussee, die daar meer verstand van hebben, aldus de woordvoerder van de gemeente Roermond.
Roermond sloeg onlangs alarm over een groep van veertig Noord-Afrikanen, die aan het loket van deze gemeente een stikker in hun waarschijnlijk vervalste paspoort kregen waarmee zij een tijdelijk verblijf regelden. In Weert ging het om dertig vreemdelingen. De gemeente mag als gevolg van falende wetgeving deze stikker niet weigeren.
Weliswaar maakte de ambtenaar van de gemeente Roermond de aanvrager duidelijk, dat diens verzoek om een verblijfsvergunning kansloos is, maar de aanvragers eisten vervolgens een stikker. De gemeente kan dat wettelijk niet weigeren. Met die stikker in het paspoort mag de vreemdeling hier blijven in afwachting van de beslissing op diens verzoek tot verblijfsvergunning. De aanvragers betaalden allen zonder problemen de voor de stikker vereiste 430 euro.
Ze gaven daarbij een bepaald adres op waar ze zouden verblijven, maar bleken daar vaak al na een dag met de noorderzon vertrokken te zijn. Roermond vreest dat islamitische terroristen op deze manier een semi-legale toegang tot Nederland verkrijgen. Het aantal aanvragen voor een ’aanmeldstikker’ nam onlangs in korte tijd sterk toe: vorig jaar twee, nu binnen enkele weken veertig.
Op verzoek van Roermond gaat minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wettelijke maatregelen treffen om dit misbruik te voorkomen.