Binnenland

Jacht op kievitseieren mag zelfs in Friesland niet meer

WOMMELS. De jacht op het eerste kievitsei is nu ook in Friesland verboden. De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) is daar echter niet blij mee. Op deze manier worden de kieviten niet langer beschermd, zegt de bond.

Jan van Reenen
24 March 2016 16:38Gewijzigd op 16 November 2020 02:24
Kievitseieren zoeken is sinds vorige week verboden, ook in Friesland. beeld RD
Kievitseieren zoeken is sinds vorige week verboden, ook in Friesland. beeld RD

Het ministerie van Economische Zaken verbood het eierzoeken vorige week. Het wedstrijdelement zou te weinig aansluiten op de zorg voor de nesten. Er mogen nog wel nesten worden gezocht, maar niet meer als wedstrijd.

Dit jaar hanteerde Friesland een tussenoplossing. Mensen zochten naar eieren, maar lieten die in de nesten liggen. De commissaris van de Koning bezocht de winnaar dit jaar op de vindplaats.

Het hoofdbestuur van de BFVW riep haar leden begin deze week op te stoppen met het zoeken van kievitseieren en zich te richten op de zorg voor de nesten. Voorzitter Renger Algra is echter niet blij met deze maatregel. Volgens hem zijn de leden hierdoor niet langer gemotiveerd om de nesten te beschermen. „Het verbod is een klap in het gezicht van onze vrijwilligers; een zwaktebod.”

De achtergrond van het verbod is de teruggang van het aantal kieviten. De Faunabescherming, die opkomt voor de belangen van dieren in het wild, dreigde met een rechtszaak.

Wedstrijdselement

De BFVW telt zo’n 23.000 leden. Onder hen gaan er zo’n 4350 vrijwilligers regelmatig het veld in om vogels te beschermen.

Algra is ervan overtuigd dat het gewraakte wedstrijdelement van groot belang is om een nieuwe generatie te motiveren nesten te zoeken en te beschermen.

Naast grootschaliger maatregelen, zoals het aanleggen van gunstige leefgebieden, het uitrijden van vaste stalmest en het extra laat maaien of zelfs ongemoeid laten van stroken gras, gaat het daarbij om het plaatsen van markeringspaaltjes en nestbeschermers.

In andere delen van Nederland, waar het eierrapen al eerder werd verboden, blijkt de animo voor vrijwillige nestbescherming sindsdien sterk te zijn teruggelopen, stelt Algra.

Bovendien is het volgens hem zeer de vraag of het kwaad kan om eieren in maart uit het nest te halen vanwege de lage temperaturen, de koude regen en het vele landwerk in die tijd.

De bond wil daar nu een wetenschappelijk bureau naar laten kijken. Algra hoopt dat dit onderzoek ertoe zal leiden dat een 160 jaar oude traditie in ere kan worden hersteld, in het belang van de vogels.

Of de Friese vogelwachtenbond tegen het besluit in beroep gaat weet hij nog niet. Algra: „Het kwaad is al geschied: het ”aaisykjen” (eierzoeken, red.) is in een kwaad daglicht gesteld.”

Cursus eierzoeken

De Fries zit niet bij de pakken neer. Maandag hield hij voor zijn bureau ”Loopbaan na Politiek” in Lemmer een cursus solliciteren en kievitseierenzoeken. Kievitsnesten vinden is volgens hem een kunst.

Secretaris Marco Hoekstra van de BFVW bevestigt dat. „Als je geen nesten kunt vinden, kun je ze ook niet beschermen,” stelt „Let op het gedrag van de vogels. Als het mannetje laag over het veld komt aanvliegen en het vrouwtje blijft zitten, dan is er waarschijnlijk een nest. Dat is ook het geval als het mannetje kraaien verjaagt en dan terugkeert naar een stuk land.”

Als het mannetje in de lucht blijft, was het begonnen om indruk te maken op een vrouwtje, stelt Hoekstra. „Ook weglopen en afleidingsgedrag kunnen op een nest wijzen. Een ervaren eierzoeker kent de trucs en weet zo het nest te vinden.”


Laatste eerste kievitseieren

Het eerste Friese kievitsei van dit jaar is vorige week maandag gevonden door Armanda Stuiver uit Sintjohannesga. Nog diezelfde dag kwam de commissaris van de Koning in Friesland, Jorritsma, naar het maïsperceel om het ei te bekijken. Stuiver ontving de Sulveren Ljip, een beeldje van een kievit.

De competitie van het vinden van het eerste ei is per gemeente georganiseerd. Zo vond Jan Willem Postema uit Bolsward ook vorige week maandag het eerste kievitsei in de gemeente Súdwest Fryslân. De Bond van Friese Vogelwachten houdt de stand van de gemeenten precies bij op zijn site.

Zondag, de laatste dag dat zoeken in competitieverband was toegestaan, kwamen nog twee meldingen van eerste gevonden kievitseieren binnen. Deze eieren werden ontdekt in de gemeenten Kollumerland en Littenseradiel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer