Binnenland

Museumdirecteur: Ik ben ervan overtuigd, dit was Hitlers typemachine

ARNHEM. Het klinkt als een sterk verhaal, maar Eef Peters van het Arnhemse Oorlogsmuseum 40-45 weet vrijwel zeker dat hij de hand heeft weten te leggen op een typemachine van Adolf Hitler.

Jessica Bode
22 March 2016 19:19Gewijzigd op 16 November 2020 02:21
Eef Peters van het Arnhemse Oorlogsmuseum 40-45 met de typemachine waarvan hij beweert dat het de typemachine uit de oorlogsbunker van Adolf Hitler is geweest. „Je weet het nooit 100 procent zeker.” beeld VidiPhoto
Eef Peters van het Arnhemse Oorlogsmuseum 40-45 met de typemachine waarvan hij beweert dat het de typemachine uit de oorlogsbunker van Adolf Hitler is geweest. „Je weet het nooit 100 procent zeker.” beeld VidiPhoto

„Je weet het nooit 100 procent zeker, maar toch ben ik ervan overtuigd dat deze machine van de Führer is geweest. Het apparaat stond tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in de bekende schuilkelder in Berlijn”, benadrukt museumeigenaar Peters (62).

Het apparaat werd hem enkele weken geleden geschonken door een man die hem op zijn beurt weer van een oom had geërfd. „Die was tijdens de Tweede Wereldoorlog tolk bij het Amerikaanse leger. Met enkele hooggeplaatste officieren behoorde hij tot een van de eerste westerse geallieerden die de Führerbunker binnengingen, waar Hitler en zijn vrouw Eva Braun op 30 april 1945 zelfmoord pleegden. In een van de ruimten stond deze machine, en die heeft hij meegenomen.”

Precies hetzelfde

Peters heeft sinds zijn dertiende veel onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog gedaan en benadrukt dat het verhaal van de schenker precies overeenkomt met de verhalen uit boeken. Daarnaast bevestigen experts dat deze typemachine inderdaad uit die periode afkomstig is.

Het is overigens niet de enige typemachine van Hitler. In de Berlijnse schuilkelder waren verschillende kantoren, waar er vermoedelijk overal wel één stond. In het Militärhistorische Museum der Bundeswehr in Dresden staat er ook één tentoongesteld, al is deze nauwelijks meer als type­machine te herkennen.

Kers op de taart

Zijn typemachine is voor verzamelaar Peters de kers op de taart, al is dit niet het enige bijzondere stuk. Zo bezit het Arnhemse museum ook een zitbank die eveneens in de bunker stond. Verder hangt er een jas van SS’er Josef Dietrich en is het servies te zien van nazipoliticus Seyss-Inquart, in de oorlog rijkscommissaris van het bezette Nederland.

„De kans dat Hitler de typemachine ook daadwerkelijk zelf heeft gebruikt, is vrijwel nihil. Hij had diverse secretaresses, die dag en nacht voor hem klaarstonden. Hij zette zelfs zijn eigen hand­tekening niet”, aldus Peters.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer