Bolkestein teruggefloten over gegevens passagiers
Europees commissaris Bolkestein is woensdag hardhandig teruggefloten door het Europees Parlement. Zijn moeizaam onderhandelde overeenkomst met de Verenigde Staten over passagiersgegevens is afgekeurd. Dit gebeurde met een nipte meerderheid (229 voor en 202 tegen).
Het parlement vindt dat de overeenkomst de privacy van Europeanen schendt. Europese vliegtuigmaatschappijen moeten de VS te veel informatie over passagiers geven. De VS eisen 34 gegevens, zoals creditcardnummer en e–mailadres, om tijdig terroristen van boord te kunnen halen.
De afkeuring van de overeenkomst was voorgesteld door D66–europarlementariër Boogerd–Quaak. „Het meeste bezwaar heb ik tegen een clausule, waarbij de VS nog meer informatie kan opvragen. Na tussenkomst van een rechter krijgen ze ook bijvoorbeeld je bankgegevens". Het stoort Boogerd–Quaak ook dat de VS zelf Europa geen informatie geeft over Amerikaanse passagiers.
Bolkestein heeft maandag in het parlement gezegd de Amerikaanse eisen al ver te hebben teruggebracht. Hij heeft hierover een jaar onderhandeld. „Een beter akkoord is niet haalbaar", zei hij. „Het resultaat van de verwerping is dat er helemaal geen akkoord komt"
Probleem bij de onderhandelingen was dat de maatschappijen de informatie in praktijk al doorgaven. De bedrijven vreesden anders hun landingsrechten in de VS te verliezen. Alleen de Italiaanse privacy–dienst verbood de doorgifte; soortgelijke diensten in andere landen gingen minder ver.