Koenders spreekt met Saudi’s over godsdienstvrijheid
DEN HAAG. In de „kritische dialoog” die hij met Saudi-Arabië voert over de mensenrechtensituatie in dat land, stelt minister Koenders „natuurlijk” ook de positie van religieuze minderheden aan de orde.
Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd tijdens een Kamerdebat over Saudi-Arabië.
In een brief aan de Kamer meldde hij maandag al dat de mensenrechtensituatie in dat land „zeer zorgelijk” blijft. „Vrijheid van religie ontbreekt”, aldus de bewindsman.
Het Westen kan daar nauwelijks invloed op uitoefenen, schetste hij in zijn brief, „doordat de shariawetgeving maatschappelijk vrij breed wordt gedragen. De zeer conservatieve interpretatie van de islam vindt veel weerklank in de samenleving.”
SGP-Kamerlid Van der Staaij wees er donderdag op dat de ruimte voor godsdienstvrijheid in Saudi-Arabië nog beperkter is dan in veel andere landen. „Zelfs buitenlandse kerken zijn er niet toegestaan. Bizar.” Hij riep Koenders ertoe op om, binnen de zeer beperkte mogelijkheden die er zijn, daarover zijn zorgen bij Saudi-Arabië te uiten.
Van der Staaij kaartte verder aan dat enkele jaren geleden medewerkers van een Nederlands bedrijf zich bekeerden tot de islam om in de Saudische plaats Mekka een opdracht te kunnen krijgen. „Daarmee geef je niet het goede signaal.”
Koenders beloofde daarover met het bedrijfsleven in gesprek te gaan via het contactpunt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook hij vindt een dergelijke actie onwenselijk.