Als een trein achter elkaar over de A2 (fotoserie en video)
Van Amsterdam naar Beesd over de A2 zonder dat de bestuurder het gas- of rempedaal gebruikt? Geen probleem voor de hedendaagse auto. Het bewijs werd vandaag geleverd tijdens de Nationale Platoon Test.
In groepjes van zes auto’s gaat het deze woensdagmorgen achter elkaar aan over de snelweg. Met de adaptieve cruisecontrole ingeschakeld is het voor de bestuurders mogelijk om bijna werkloos naar Beesd te rijden.
Is die slimme cruisecontrole dan zo nieuw? Helemaal niet. Het systeem bestaat al jaren, alleen wordt er in de praktijk te weinig gebruik van gemaakt, zo betoogt Evert-Jeen van der Meer van AON. De verzekeraar is een van de organisatoren van deze test en ziet dat 70 procent van de beschikbare hulpsystemen in auto’s werkloos blijft. „Terwijl ze de veiligheid op de weg kunnen vergroten.”
Autofabrikanten hebben het semi-autonoom rijden dus al mogelijk gemaakt, maar blijkbaar is er onkunde bij de klant. Dennis Lippens, instructeur bij Prodrive Training en deze morgen chauffeur van een Volvo V70, herkent dat. „Daarom geven wij trainingen aan mensen die een nieuwe auto hebben gekocht. Vaak zijn dat leaserijders. Ze moeten weten welke hulpsystemen hun auto aan boord heeft en hoe ze die kunnen gebruiken.”
Hij stuurt de Volvo de A2 op richting Beesd en stelt de cruisecontrole in op 105 kilometer per uur. „Je ziet dat de auto netjes in het spoor blijft van de auto voor ons.” De remlichten van deze voorganger, een Volvo XC90, lichten op. Ook ‘onze’ V70 remt vloeiend af, zonder dat Lippens het rempedaal hoeft aan te raken. „Voel je hoe soepeltjes dat gaat? Geen hokkerig gedrag. De auto achter ons reageert op dezelfde manier.”
Zes Volvo’s rijden achter elkaar aan naar het zuiden. Op twee minuten afstand volgt een volgend treintje, waaronder Audi’s, Tesla’s, BMW’s, Mercedessen, Toyota’s en Hyundai’s. Al met al rijden niet minder dan tien pelotons de route over de A2.
Geen toekomstmuziek
Eerder werden er al tests gedaan op het RDW-testcircuit in Lelystad, maar nu dus ‘in het wild’. „Naar mijn weten is dit voor het eerst in de wereld”, aldus Van der Meer van AON. „We hopen dat iedereen zich na vandaag zal realiseren dat gedeeltelijk autonoom rijden geen toekomstmuziek is, maar werkelijkheid.”
Verschillende autofabrikanten hebben de gelegenheid aangegrepen om één of meerdere auto’s in te zetten. Uiteraard om te laten zien dat hun product technisch gezien bij de tijd is. Bij Volvo staat, traditioneel, veiligheid voorop, stelt Femke Bruggeman, woordvoerder van Volvo Cars Nederland. „In 2015 is ongeveer 20 procent van alle verkochte Volvo’s uitgerust met adaptieve cruisecontrole. Dat is fors meer dan het landelijk gemiddelde, dat op ongeveer
3 procent ligt.”
Bij Audi ligt dat percentage rond de 10, aldus Raymond Gense, die bij Audi Nederland verantwoordelijk is voor technische ontwikkelingen. „Maar we verwachten dat dit percentage snel zal stijgen.” Wat dat betreft zitten we op dit moment midden in een kantelpunt, stelt Gense. „Waren slimme systemen tot nu toe voorbehouden aan luxe modellen, nu komen ze ook beschikbaar voor auto’s als de Audi A3 of de Volkswagen Golf.”
In sommige auto’s zitten systemen die het voertuig zelfstandig tussen de lijnen houdt. Sensoren houden de belijning in de gaten en sturen zelf bij. Toch is het wettelijk nog altijd verplicht om de handen aan het stuur te houden. Maar het is een kwestie van tijd voordat de wetgeving hierop aangepast wordt. De techniek is klaar voor, maar Gense is ook eerlijk. „Dit systeem moet nog verder ontwikkeld worden. Nu kan het zomaar gebeuren dat de sensor een dichtgevroren scheur in de weg bij een laagstaande zon als witte lijn ziet. Je begrijpt dat je daar rare capriolen door kunt krijgen.”
Zelflerend
Hoe lang het nog duurt voordat volledig autonome auto’s over de weg gaan? Gense: „Dat duurt echt nog wel even. Ik zie twee trajecten. De eerste is dat auto’s steeds intelligenter worden, zelflerend zullen zijn en steeds meer functies overnemen. Dat duurt nog wel vijf tot tien jaar. Het andere traject is dat van communicatie tussen auto’s en de infrastructuur. Denk aan een navigatiesysteem dat gekoppeld is aan allerhande data om de auto op een veilige, comfortabele en zuinige manier van A naar B te brengen.”
Ook Volvo ziet nog een flink aantal hobbels richting een autonome auto. Femke Bruggeman wijst op de enorme diversiteit aan praktijksituaties. „Die zullen we in de systemen moeten inladen zodat het voertuig altijd goed reageert. Mede daarom gaan we in 2017 in het Zweedse Götenborg met honderd zelfrijdende Volvo’s de openbare weg op. Dit zijn auto’s van klanten. Uit die tests halen we veel data om de systemen te optimaliseren.”
Uiteindelijk ziet Volvo voor de toekomst vooral een combinatie. „Je zult straks kunnen kiezen: of zelf rijden, of het uit handen geven.” Waarbij de laatste optie misschien wel de veiligste is, gezien de geslaagde test van gisteren. Want die rit van Amsterdam naar Beesd liep als een trein.