CBS: tekort in 2003 3,2 procent
Het Nederlandse financieringstekort over 2003 bedraagt 3,2 procent. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek die woensdag zijn gepubliceerd.
In eerdere, vertrouwelijke berekeningen ging het CBS nog uit van een tekort van 3,4 procent over 2003. Dat cijfer is na een discussie met het ministerie van Financiën naar beneden bijgesteld, zeggen bronnen op het Binnenhof.
Een woordvoerder van het CBS ontkent dat laatste. Hij onderstreept dat het CBS volstrekt onafhankelijk is en geheel zelfstandig zijn berekeningen uitvoert.
Met een tekort van 3,2 procent zit Nederland wel nog steeds boven de Europese grens van 3 procent. Het kan daarom mogelijk een gele kaart uit Brussel tegemoet zien.
Minister Zalm van Financiën blijft er volgens ingewijden van uitgaan dat het hogere tekort in 2003 leidt tot een extra bezuiniging van zo’n 750 miljoen euro. Dat bedrag komt bovenop de extra bezuiniging van 2 miljard die al eerder was afgesproken.
Zalm heeft woensdag schriftelijk de Tweede Kamer ingelicht over de nieuwe tegenvaller. Hij heeft ook Europees commissaris Solbes (momnetair beleid) op de hoogte gebracht.
Solbes had Zalm erop gewezen dat het geraamde tekort over 2004 op 3,3 dreigt uit te komen en dat dat „duidelijk boven" de Europese grens van 3 procent is. Zalm heeft Solbes laten weten dat hij hem binnenkort op de hoogte zal stellen van de bezuinigingsmaatregelen die hij wil treffen om het tekort onder de 3 procent te krijgen.
Zalm zal woensdagmiddag ook mondeling uitleg geven in de Kamer. Hij wordt tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand gevoeld door SP–Kamerlid Kant.