Cultuur & boeken

Geschenk Boekenweek: Contact ontstaat op ooghoogte

Olivia is nog maar kort financieel directeur van 
Kyvon Serviezen, als ze op een dag een telefoontje krijg van haar broer Marcus. Hij ligt in het ziekenhuis en zal vanwege suikerziekte hoogstwaarschijnlijk zijn been moeten missen. Het contact tussen Olivia en haar broer is nooit heel intensief geweest, daarvoor zijn ze te verschillend. Toch voelt het voor Olivia alsof haar eigen been wordt geamputeerd.

14 March 2016 16:31Gewijzigd op 16 November 2020 02:09
Olivia voelt zich verantwoordelijk voor wat haar broer Marcus overkomt, hoewel hij de amputatie van zijn been aan zijn eigen gedrag heeft te danken. beeld ANP
Olivia voelt zich verantwoordelijk voor wat haar broer Marcus overkomt, hoewel hij de amputatie van zijn been aan zijn eigen gedrag heeft te danken. beeld ANP

In het Boekenweekgeschenk ”Broer” van Esther Gerritsen (1972) draait het om redding en relaties. Olivia is ingevlogen om het noodlijdende bedrijf 
Kyvon Serviezen van een zekere ondergang te redden. En ze voelt zich ook verantwoordelijk voor wat haar broer nu overkomt, hoewel hij de amputatie voor een groot deel aan zijn eigen gedrag heeft te danken. Maar wanneer is iemand er écht, onvoorwaardelijk voor de ander?

Olivia heeft het gemaakt in de wereld. Ze is de benauwde groentezaak van haar ouders ontgroeid en heeft carrière gemaakt in de financiële sector. Marcus daarentegen heeft maar bitter weinig bereikt in zijn leven, woont in gammele stacaravans, jaagt zinloos dromen na en weigert hardnekkig zijn leven te laten bepalen door de suikerziekte. De contacten tussen broer en zus zijn minimaal, plichtmatig, koel. „Olivia en Marcus waren onbelangrijk voor elkaar, met wederzijdse instemming.”

Maar de amputatie zet alles op zijn kop. Broer en zus worden tot elkaar veroordeeld. Olivia moet zich opnieuw zien te verhouden tot Marcus, maar ook tot haar man en kinderen. Is ze echt alleen maar op haar carrière gericht? Houdt ze een schone schijn op? Hoe goed kent haar omgeving haar en weet zij wat er in haar man en kinderen, in haar broer omgaat? Relaties blijken breekbaar als het porselein dat haar bedrijf verkoopt. En het verleden spreekt ook een venijnig woordje mee.

Uiteindelijk blijkt er maar één antwoord op de vraag waarop het aankomt in de verhouding tussen broer en zus. „Oliva trok haar schoenen uit en legde ze naast die van Marcus in de rolstoel. Ze ging zitten, dicht tegen haar broer aan. De kop van de steiger was maar smal. (…) Zachtjes bungelde ze met haar benen, als een kind. Ze keek naar beneden en zag dat het ene been van haar broer voorzichtig mee bewoog.” Werkelijk contact ontstaat alleen op ooghoogte.

”Broer” is een novelle met psychologische diepgang en met een mooie boodschap. Gerritsen laat de lezer nadenken over zaken die ertoe doen in het leven. Het zou werkelijk een aardig cadeau geweest zijn als ze zich qua taalgebruik ook van haar creatieve kant had laten zien. De vloeken en het zinloos gebruik van Jezus’ Naam bederven het leesplezier echter in belangrijke mate. Het christelijk alternatief voor het Boekenweekgeschenk heeft zijn bestaansrecht helaas nog niet verloren. En dat is in dit geval dubbel jammer.


Boekgegevens

”Broer”, Esther Gerritsen; uitg. CPNB, Amsterdam, 2016; ISBN 978 90 5965 360 3; 94 blz.; gratis bij besteding van € 12,50 aan boeken tijdens de Boekenweek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer