Commando’s: de elite van Defensie
DEN HAAG (ANP). Samen met het Korps Mariniers vormt het Korps Commandotroepen (KCT) de crème de la crème van het Nederlandse leger. Dinsdag krijgen de commando’s de hoogste en oudste militaire dapperheidsonderscheiding: de Militaire Willemsorde. De mariniers bezitten het ereteken al sinds 1946.
Het is tien jaar geleden dat een militaire eenheid het ereteken voor het laatst kreeg. Toen ontving een Poolse brigade hem toen voor haar inzet tijdens de Slag om Arnhem in 1944. Het KCT wordt op het Binnenhof gedecoreerd voor zijn optreden in Afghanistan tussen maart 2005 en september 2010.
Nederland is sinds 2002 actief in Afghanistan en leidde onder meer de internationale coalitiemacht (ISAF) in de zuidelijke provincie Uruzgan van augustus 2006 tot medio 2010. Voor hun werk in Afghanistan zijn eerder al wel twee individuele commando’s onderscheiden. Marco Kroon kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde opgespeld en vijf jaar later ging de eer naar Gijs Tuinman.
De ‘groene baretten’ opereerden onder extreme omstandigheden in Afghanistan. Ze voerden daar onder de naam Special Forces Task Group Viper (2006-2007) en Taskforce 55 (2009 -2010) speciale opdrachten uit. Daarbij kwam het veelvuldig tot gevechten met de Taliban. Een groene baret verloor hier het leven. Korporaal Kevin van Rijdt sneuvelde in september 2009 als lid van Taskforce 55.
Vooral sinds de val van de Muur in 1989 zijn commando’s veelvuldig ingezet. Ze waren onder meer actief in het voormalige Joegoslavië, Irak, Afghanistan en sinds anderhalf jaar in Mali. In dat laatste land verzamelen deze elite-troepen inlichtingen voor de VN-missie Minusma.