Buitenland

Stevige basis voor Federatie Eén van ons

PARIJS. Europese prolifebewegingen hebben afgelopen zaterdag de handen ineengeslagen tijdens een gezamenlijke manifestatie in de Franse hoofdstad Parijs.

Redactie buitenland
14 March 2016 10:38Gewijzigd op 16 November 2020 02:08
Beeld One of Us
Beeld One of Us

In september 2014 richtten 25 organisaties de Europese prolife Federatie Eén van ons op. De federatie is voortgekomen uit het burgerinitiatief van 2012 dat leidde tot bijna 2 miljoen handtekeningen voor de menselijke waardigheid. Afgelopen zaterdag had de eerste publieke bijeenkomst plaats in Parijs. De manifestatie, bijgewoond door ruim duizend deelnemers, toonde aan dat de basis voor een krachtig verenigd prolifegeluid is gelegd.

Voorzitter Jean-Marie Le Méné merkte op dat het unieke van de bijeenkomst was dat gelijkgezinden uit het zuiden, noorden, en oosten van Europa bij elkaar kwamen.

De bijenkomst werd bijgewoond door veel hooggeplaatste politici, artsen en leiders van nationale prolifeorganisaties. De minister voor Gezin van Hongarije, Katalin Novák, sprak de aanwezigen toe. Zij vertelde dat de huidige regering in Hongarije sinds 2010 een beleid voert ten gunste van het gezin en van het ongeboren leven. Sinds die tijd daalt het aantal scheidingen en is het aantal huwelijken met 30 procent toegenomen. Het abortuscijfer van 2015 is zelfs de helft lager dan de vorige telling in 2000.

Ján Figel, voorzitter van de Slowaakse christendemocratische partij KDH, sprak over een grondwetswijziging in zijn land in 2014. Toen is vastgelegd dat het huwelijk de unieke verbintenis is tussen een man en een vrouw.

Euthanasie

Het thema euthanasie kwam zaterdag ook aan de orde. Een van de sprekers over dit onderwerp was de Belgische hoogleraar geneeskunde Benoit Beuselinck van de universiteit Leuven. Hij is een van de initiatiefnemers van de website euthanasiestop.be, waarin het verzet van met name psychiaters tegen euthanasie in zijn land gebundeld wordt.

Zaterdag werd ook de winnaar van de Eén van ons-award bekendgemaakt. De prijs ging naar de 21-jarige Thaise Pattaramon Chanbua, die draagmoeder was voor een Australisch echtpaar. Toen bleek dat Pattaramon zwanger was van een tweeling en dat één kind het syndroom van Down had, werd zij onder druk gezet om dat ene kind te aborteren. Zij gaf echter niet toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer