Buitenland

Hyperloop: van Amsterdam naar Parijs in een halfuur (video)

Een Amerikaans consortium, financieel ondersteund door Tesla-oprichter Elon Musk, werkt aan de Hyperloop: een nieuw en milieuvriendelijk transportmiddel dat extreme snelheden kan behalen.

Redactie digitale media
14 March 2016 11:31Gewijzigd op 16 November 2020 02:08
beeld uit video YouTube
beeld uit video YouTube

Elektrisch aangedreven capsules met plaats voor zo’n 10 tot 20 personen moeten in luchtdrukbuizen een snelheid kunnen halen van 1200 kilometer per uur. Het Amerikaanse SpaceX bouwt momenteel in Californië een testbaan op halve schaal van 1,6 km lang.

SpaceX beoogt in de toekomst een Hyperloopbaan te realiseren tussen Los Angeles en San Francisco. De afstand van 619 kilometer – vergelijkbaar met Amsterdam - Parijs – kan dan in een halfuur worden afgelegd. De geschatte reiskosten op het traject bedragen 25 dollar (22 euro). Op grotere afstanden wordt een vliegreis voordeliger.

Elon Musk verwacht dat de aanleg van de Hyperloop tussen Los Angeles en San Francisco tussen de 6 en de 7,5 miljard dollar zal kosten - een fractie van het bedrag van 68 miljard dat recent is uitgetrokken voor de bouw van een hogesnelheidslijn tussen te twee steden.

Volgens SpaceX is een crash van de capsules praktisch onmogelijk. Critici zetten echter vraagtekens bij de veiligheid van het toekomstige transportsysteem, alsook bij de kosten van de bouw. Het reizen in capsules zonder ramen door gesloten buizen zou voor reizigers beangstigend kunnen zijn. Ook zou de snelle acceleratie gemakkelijk voor wagenziekte kunnen zorgen.

De TU Delft mag komende zomer in Californië haar futuristische ontwerp voor de Hyperlooptrein testen. Het ontwerp van het Nederlandse team won eind januari de tweede prijs in een wedstrijd die werd uitgeschreven door SpaceX. In totaal deden 124 teams uit alle delen van de wereld mee aan de competitie; 22 teams mogen nu hun ontwerp testen.

Bekijk de video hier

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer