iPad Pro: Liefde moet groeien
Nog nooit heb ik een apparaat van Apple gekocht waar ik zo lang ambivalent tegenover stond als de iPad Pro. De conclusie is dat het een prachtig apparaat is, maar wel voor een beperkte doelgroep.
Schitterend. Dat is het eerste woord dat bij me boven komt als ik de iPad Pro uit de verpakking haal. De enorme tablet met een scherm van bijna 13 inch is helemaal Apple. Zorgvuldig afgewerkt, heel dun en ondanks z’n grootte met z’n ruim 700 gram relatief licht.
Het uitpakken van een nieuw product van Apple is trouwens altijd een feest. Het geld is betaald en dus kan het genieten beginnen. Maar wie de doos van de Pro opent, vindt daarin alleen de tablet en een lightning kabel voor het opladen. Het is werkelijk ongehoord dat er bij zo’n duur apparaat bij Apple nog niet eens een hoofdtelefoontje vanaf kan.
Want duur is de iPad Pro. Het goedkoopste model kost 919 euro. Je hebt dan een niet uit te breiden opslag van 32 gigabyte. Voor dit apparaat is dat veel te weinig. Niet doen dus. Het duurste model –128 gigabyte opslag en te gebruiken met mobiel internet– kost 1249 euro. Voor de duidelijkheid: je hebt dan geen Apple Pencil en geen Smart Keyboard.
Henk en Marjan
Het mag duidelijk zijn dat Apple met deze monstertablet mikt op een specifieke doelgroep. Niet op Henk en Marjan die een tablet zoeken om ’s avonds op de bank even wat te surfen, een mailtje te versturen en heel misschien het nieuws van het NOS-journaal te bekijken.
Dun, licht, episch. Zo noemt Apple de iPad Pro zelf. En episch, wat dat ook moge zijn, is de tablet. Eenmaal geïnstalleerd is het een machine die sneller werkt dan menige laptop of MacBook. Webpagina’s laden razendsnel. Je kunt swipen, multitasken via het splitscreen en even snel mailtjes lezen terwijl je aan het surfen bent. Wat dat laatste betreft: je veegt vanaf de rechterzijkant van de tablet naar links en er verschijnt een rij apps die je op een gedeelte van het scherm kunt openen, zonder het scherm waarin je werkt te verlaten. Vervolgens kun je die ‘ingeveegde’ app ook nog vergroten, zodat er een heus splitscreen ontstaat waarin je in twee apps tegelijk kunt werken.
Wie daarbij andere functionaliteiten meeneemt, kan niet anders dan erkennen dat de tablet van Apple eindelijk een volwaardige multitasker is geworden. En nimmer is er een app die hapert of weigert; alles loopt soepel en snel. Het scherm is daarbij met z’n retina-resolutie absoluut een genot om mee te werken.
Toch zijn we er met die conclusie natuurlijk nog niet. Want alles wat hierboven staat, geldt niet minder voor de iPad Air 2. Ook die is snel en licht en nog handiger om mee te nemen. En ook die tablet heeft een prachtig scherm. Wat maakt de iPad Pro dan anders?
Toetsenbord
Eigenlijk is daarop maar één antwoord te geven. En het is ook nog een open deur voor wie de iPad Pro heeft gezien: het scherm is de absolute gamechanger. Want splitscreen gebruiken op een kleinere iPad werkt lang niet zo prettig als op een scherm dat ongeveer zo groot is als een het scherm van een laptop. Combineer de grootte van het scherm met de ongelooflijk snelle processor en je bent al hard op weg om van de iPad Pro te gaan houden.
Toch is het grote pluspunt van de Pro ook z’n grote minpunt. Want de omvang van de tablet, maakt hem niet heel erg mobiel. Je hebt toch een soort ordner onder je arm als je met de Pro een vergadering binnenloopt. Zeker als je ook nog een toetsenbord aan de tablet gekoppeld hebt. En dat toetsenbord is een must voor mensen die de tablet vooral gebruiken voor tekstverwerking.
Bij Apple krijg je echter niets voor niets en moet je dus voor het speciale Smart Keyboard ook nog eens 179 euro op de toonbank leggen. Dan heb je een mooi, licht toetsenbord dat gemakkelijk typt, maar verder ook echt niets. Veel handelingen moeten gewoon op de tablet worden uitgevoerd.
De case met toetsenbord van Logitech is met z’n 149 euro mogelijk een betere keus. Dat –goedkopere– toetsenbord heeft namelijk een rij functietoetsen waarmee je bijvoorbeeld het geluid op de tablet kunt regelen en de helderheid van het scherm kunt instellen. Daarbij is het toetsenbord verlicht. Handig in het donker. Hoewel dit toetsenbord flink dikker is dan het Smart Keyboard van Apple, is het voor mij inmiddels toch favoriet.
En de Apple Pencil die je voor 109 euro kunt bijkopen om op het scherm te tekenen, te schilderen of aantekeningen te maken? Dat is een prachtige stylus die veel meer is dan een stylus. Voor kunstenaars die de Pro gebruiken om te tekenen of te schilderen, is het een onmisbaar ding. Handig is de pencil voor gebruikers die de Pro willen gebruiken om aantekeningen te maken. Daarmee is trouwens ook direct de doelgroep voor de iPad Pro afgebakend: vooral mensen die willen tekenen, schilderen of de tablet gebruiken om aantekeningen te maken en wellicht als laptopvervanger. Zij moeten de tablet in ieder geval eventjes bekijken. En bedenk dat liefde altijd groeien moet. Het duurt even voor je de Pro niet meer kunt missen. Maar het gebeurt wel.