Gereformeerd Appèl vraagt gebed voor LV
Het Gereformeerd Appèl vraagt de lezers van zijn jongste doorgeefbrief of zij de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken, in Lelystad, in hun gebed willen opdragen. Dit met name met het oog op het te nemen besluit over de vrouw in het ambt.
Het Gereformeerd Appèl vormt een in 1992 opgerichte gebedsbeweging van leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, Nederlands Gereformeerde en Christelijke Gereformeerde Kerken. Het appèl „wil het gebed voor kerkelijke toenadering stimuleren en de onderlinge ontmoeting en geloofsherkenning van gereformeerden bevorderen.”
Een van de, aldus het appèl, opvallendste onderwerpen waarover de Landelijke Vergadering (LV) -zeg: generale synode- zich moet uitspreken, is het rapport over de vrouw in het ambt - met de bespreking waarvan de LV aanstaande zaterdag een begin zal maken. „Als de conclusies ervan worden overgenomen, zullen vrouwen ook ouderling en predikant kunnen worden. Menselijkerwijs gesproken is er een grote kans dat een dergelijk besluit de relatie met de vrijgemaakten en christelijke gereformeerden (verder) onder druk zet. De christelijke gereformeerde synode heeft zich er in het verleden duidelijk tegen uitgesproken. Ook op plaatselijk niveau is de vrouw in het ambt herhaaldelijk een struikelblok gebleken. Daarom willen we u vragen of u de Landelijke Vergadering in uw gebed wilt opdragen. Wilt u bidden om wijsheid en leiding door de Heilige Geest voor de mensen die besluiten moeten nemen?”
De doorgeefbrief maakt verder melding van een vorig jaar door het deputaatschap kerkelijke eenheid van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt gehouden enquête. Daaruit bleek dat van de ruim 270 vrijgemaakte kerken er ten minste 107 op de een of andere manier contact hebben met een christelijke gereformeerde kerk - waarvan er bijna 190 zijn. Uit dezelfde enquête komt naar voren dat 50 vrijgemaakte kerken contact hebben met een van de 90 Nederlands gereformeerde kerken. „Uit informatie die we in de loop van de jaren op onze website hebben verzameld, wordt verder duidelijk dat er ten minste 39 christelijke gereformeerde en Nederlands gereformeerde kerken zijn die samenwerken. In alle gevallen zal het werkelijke aantal hoger liggen.”
Volgens het appèl geeft de „enorme groei” vergeleken met „pakweg tien jaar geleden” van het aantal gemeenten dat contact heeft, samenwerkt of volledig is geïntegreerd, reden tot dankbaarheid.