Binnenland

Terugval wereldwijde kunst- en antiekmarkt

MAASTRICHT (ANP). De wereldwijde kunst- en antiekmarkt beleefde afgelopen jaar een kleine terugval, nadat in 2014 een nieuw record werd genoteerd. De verkopen daalden in 2015 met 7 procent naar 63,8 miljard dollar (58,5 miljard euro). Dat blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek dat de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht heeft laten verrichten.

9 March 2016 16:04Gewijzigd op 16 November 2020 02:01

Het is de eerste daling sinds 2011. De kunstmarkt kreeg het vooral moeilijker door China. Daar daalden de verkopen van kunst en antiek met 23 procent. De handel heeft er last van politieke onzekerheid en een verslechterende economie. De prijzen van kunst bij Chinese veilinghuizen daalden flink en Chinese kopers zijn voorzichtiger geworden.

De Amerikaanse kunstmarkt blijft de belangrijkste ter wereld, met een aandeel van 43 procent. Hier nam de omzet toe met 4 procent. Het Verenigd Koninkrijk heeft een aandeel van 21 procent en China is verantwoordelijk voor 19 procent van de wereldwijde kunsthandel. Het aandeel van Nederland is minder dan 1 procent.

Verzamelaars en investeerders tonen vooral veel belangstelling voor naoorlogse hedendaagse en moderne kunst: op veilingen betreft dit 46 procent van alle verkopen. Volgens het rapport waren er vorig jaar 33,7 miljoen ‘dollarmiljonairs’ in de wereld. De marktonderzoekers schatten dat 2 procent (ongeveer 675.000 mensen) actief kunst en antiek verzamelt.

De TEFAF, een van de belangrijkste kunst- en antiekbeurzen ter wereld, gaat vrijdag open.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer